logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: F1 je klub miliardárskych synov, chýba jej diverzita

Lewis Hamilton
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király24. 5. 2021

Lewis Hamilton v priebehu monackého súťažného víkendu povedal, že z Formuly 1 sa stal „klub miliardárskych synov“. Veľmi ho to hnevá a chcel by napomôcť tomu, aby bol šport rozmanitejší a prístupnejší.

Hamilton vzišiel z chudobných pomerov a dotiahol to až na absolútny vrchol. Naznačuje, že dnes už nikto podobný nemá šancu a na scéne máme chlapcov ako Nikita Mazepin, Lance Stroll či Nicholas Latifi.

Z dobre situovanej rodiny je aj Lando Norris, no a samozrejme aj synovia bývalých pretekárov ako Mick Schumacher či Max Verstappen. Ťažko však povedať, na koho Lewis narážal, keďže konkrétne mená nepovedal.

„Žijeme v období, keď sa z tohto športu stal klub miliardárskych synov,“ povedal Hamilton v rozhovore pre španielsky denník AS. „Ak by som ja opäť začínal z prostredia rodiny spadajúcej do robotníckej triedy, nemal by som šancu byť tu. Ostatní chlapci by totiž mali omnoho viac peňazí.“

„Musíme pracovať na tom, aby sme to zmenili a aby sme tento šport spravili prístupnejším. Nemôže byť len pre bohatých, ale musí byť aj pre ľudí zo skromnejších pomerov.“

Sedemnásobného majstra sveta okrem toho hnevá aj nedostatočná diverzita. Motoršport je do veľkej miery športom bielych a Hamilton mnohokrát naznačoval, že ako černoch sa cíti byť akýsi osamotený.

„Môj otec, môj brat a ja sme vždy boli jediní farební ľudia,“ pokračoval Angličan. „Vždy sme si toho boli vedomí a pre nás to už bolo normálne, avšak v začiatkoch sme cítili, že nie vždy sme všade vítaní.“

A takto to nie je len medzi pretekármi, ale aj medzi členmi tímov. „Osobne by som bol hrdý na jednu vec. V minulom roku mal náš tím len trojpercentnú diverzitu. Ak by sme sa na konci tohto roku dostali na päť percent, alebo ešte o niečo viac a v ďalších rokoch by sme prekročili desať percent, tak by to pre mňa bolo niečo úžasné. Pre toto som veľmi nadšený,“ dodal Lewis Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia