logo F1online.sk

Schumacher mal po problémoch pustiť Mazepina, vrátiť sa mu už tím nedovolil

Mick Schumacher pred Nikitom Mazepinom
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2021

Nikitovi Mazepinovi sa prvýkrát v sezóne podarilo skončiť na lepšej pozícii ako Mickovi Schumacherovi. Výrazne mu však pomohli technické problémy jeho kolegu, a v neposlednom rade i tím, ktorý odmietol vydať Mazepinovi pokyn, aby pustil Schumachera späť.

Mick Schumacher vyštartoval do pretekov z poslednej priečky po tom, čo v treťom tréningu rozbil svoj monopost a mechanici nemali šancu ho opraviť pred štartom Q1. V úvode veľkej ceny sa mu však celkom darilo, vo vracačke Fairmont sa dokonca prebil cez Nikitu Mazepina.

“Bolo to tesné, nemal som v úmysle, aby to bolo také tesné. Nikita sa však v poslednej chvíli pohol spolu so mnou, keď ja som už bol v manévri. V každom prípade všetko dobre dopadlo a to je najdôležitejšie,” vybavil si predbiehací manéver z úvodu Schumacher.

Následne sa dlho držal Júkiho Cunodu, zatiaľ čo si pred Mazepinom budoval slušný náskok. V 26. kole už mal na Rusa celých 20 sekúnd k dobru, no vtom sa objavil technický problém, ktorý ho pripravil o takmer desať sekúnd na kolo! Tím mu dal pokyn, aby Mazepina pustil pred seba, kým sa všetky problémy nevyriešia.

“Žiaľ, uprostred pretekov sme mali pár problémov s motorom. Chvíľu nám trvalo, kým sme ich vyriešili,” uviedol Schumacher na margo výpadku výkonu. “Kým sme to vyriešili, prepadli sme sa. Potom sme však mali veľmi dobrú a konzistentnú rýchlosť.”

Od spomínaného 26. kola sa Schumacher začal dramaticky prepadávať a z 20-sekundového náskoku na Mazepina sa v priebehu štyroch kôl stala takmer 20-sekundová strata. Potom, čo obaja absolvovali svoje zastávky v boxoch, Schumacher strácal ešte viac. Keď v 40. kole pretínal cieľovú čiaru, Mazepin bol o viac ako 30 sekúnd pred ním.

To však už boli všetky problémy s technikou zažehnané a minuloročný šampión seriálu F2 na to poriadne šliapol. V priebehu ôsmich kôl stiahol z Rusovho 30-sekundového náskoku 25 sekúnd a začal sa lepiť Mazepinovi na zadné krídlo. Tímu sa spýtal, či sa môže vrátiť pred svojho kolegu, no ten mu to i napriek prísľubu, že Mazepina púšťa pred seba len na čas, kým sa nevyriešia problémy, zatrhol.

Schumacher si z víkendu odnáša pozitíva. “Myslím, že sme boli blízko časom, ktoré jazdili chlapci zo stredu poľa. Hlavne na konci sa nám darilo vyhýbať sa modrým vlajkám, vďaka čomu sme si ušetrili dosť času. Ťažké preteky, ale do Baku si odnášame mnoho pozitív.”