logo F1online.sk

Sainzovi druhé miesto nechutí: Chcel som dokázať, že mám na víťazstvo

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2021

Získať prvé pódium pre Ferrari v sezóne, navyše v Monaku? To znie ako rozprávkový scenár, no Carlosovi Sainzovi, nováčikovi vo Ferrari, sa to po víkende trochu máli. Uvedomuje si totiž, že za iných okolností sa teraz mohol radovať aj z víťazstva.

Španiel v kvalifikácii získal len štvrté miesto, hoci sa cítil na lepší výsledok. Posledné pokusy však zmarila červená vlajka, ktorú na trať vyvesil jeho kolega Leclerc. Už vtedy si Sainz uvedomoval, že víťazstvo bude mimo dosah.

V pretekoch získal dve pozície k dobru vďaka Leclercovým a Bottasovým problémom a ocitol sa na druhej priečke. Na nej robil, čo sa dalo, no na Maxa Verstappena to nestačilo. Pri snahe stiahnuť Holanďana si dokonca zničil pneumatiky.

“Bojoval som o to, Maxa som sa snažil dostať pod tlak, žiaľ, drobenie ľavej prednej pneumatiky mi neumožnili naňho vyvinúť dostatočný tlak,” vysvetľoval Carlos Sainz. “A on nie je zlý pilot, takže si nemyslím, že by to tak veľa zmenilo. Gratulujem však všetkým, viem, že pre Ferrari je to ťažký deň. Z môjho osobného pohľadu to bola dobrá nedeľa v porovnaní so sobotou, ale myslím si, že náš tím si tento víkend zaslúžil viac.”

“A ja som si to chcel aj trochu vynahradiť, chcel som všetkým ukázať, že tú rýchlosť, ktorú som ukázal v kvalifikácii, som mal aj v pretekoch. V jednom bode som sa na Maxa začal dosť rýchlo doťahovať, žiaľ, pri tom veľkom snažení dostihnúť Maxa som si trochu rozpitval ľavú prednú pneumatiku. Od toho momentu som už nemal takú dobrú rýchlosť. Avšak zakaždým, keď sa dalo, som sa snažil sebe a všetkým dokázať, že dnešné preteky som mohol vyhrať, keby som štartoval trochu viac vpredu,” ozrejmil rodák z Madridu, ktorému druhá priečka “nechutí tak dobre, ako by mala”.

Lando Norris už pred štartom monackého víkendu Carlosovi Sainzovi napísal správu, že tento víkend bude mať šancu vyhrať. “On ma pred víkendom dostal pod dosť veľký tlak, pretože povedal, že by som mohol mať šancu na víťazstvo,” zasmial sa Sainz na tlačovke, na čo Norris hneď reagoval: “A, mal som pravdu?”

“Mal by si si za toto pýtať peniaze,” zamiešal sa do debaty Max Verstappen. “Ľudia by ťa potom mohli žiadať o rady, lebo očividne vidíš do budúcnosti!”

Sainz sa na tlačovke ocitol v dobrej spoločnosti, no určite by uvítal, keby vedľa neho sedel i Charles Leclerc. Keď Ferrari oznámilo, že Monačan nebude v pretekoch štartovať, Sainzovi bolo okamžite jasné, že teraz všetko stojí a padá len na ňom.

“Keď vidíte, že druhé auto nevyštartuje z pole position, tak zrazu na vás padne celá tá zodpovednosť, aby ste zachránili niečo z tohto víkendu,” vysvetľoval Sainz. “Jedno auto vypadlo z pole position, tak chcete pre tím získať aspoň pódium. Všetko to bolo o štarte. Okolo pitstopov som sa dostal do veľkej premávky, dosť rýchlo sme sa dostali k predbiehaniu áut o kolo.”

“Potom ten Valtteriho pitstop. Ale aj bez neho som sa v aute cítil naozaj dobre, mám pocit, že tento tím si cez víkend zaslúžil aspoň to pódium,” uzavrel nedeľu siedmy muž šampionátu.

Súvisiace články