logo F1online.sk

Bono sa Hamiltonovi po pretekoch ospravedlnil, vo vysielačke zostalo hrobové ticho

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2021

Zlé strategické rozhodnutia, problém v boxoch a značne frustrovaný Lewis Hamilton, to všetko za jeden víkend. Mercedes mal v Monaku ďaleko od svojej tradičnej dokonalosti, čo sa mu stáva v priemere asi raz alebo dvakrát ročne. Siedme miesto a strata vedenia v šampionáte nie je ničím, čo by sedemnásobného šampióna tešilo.

Mercedes teraz už asi vie, že tou správnou cestou za lepším výsledkom bol v Monaku overcut, nie undercut. Hoci na druhú stranu, Valtteri Bottas mal po tridsiatich kolách na mäkkých pneumatikách veľké problémy s ich opotrebovaním, a tak možno Mercedes ani nemal na výber.

Lewisa Hamiltona povolal do boxov ako prvého a chcel ho posunúť pred Pierra Gaslyho. Ten reagoval hneď v ďalšom kole a AlphaTauri sa útok Mercedesu podarilo odraziť. No kde sa dvaja bijú, tretí sa smeje. Sebastian Vettel zostal na trati dlhšie a predviedol ukážkový overcut, keď dokázal vďaka neskoršej zastávke predbehnúť nielen Hamiltona, ale aj Gaslyho. Ešte lepšie situáciu zvládol Red Bull, ktorý využil dobrú prácu s pneumatikami a neskoršou zastávkou posunul Sergia Péreza z ôsmeho na štvrté miesto.

Hamilton nebol zo stratégie svojho tímu dvakrát nadšený a vo vysielačke to dal najavo. Po pretekoch už bol diplomatický a novinárom odkázal, že toto si v tíme vyriešia interne.

„Porozprávame sa o tom za zatvorenými dverami. Spoločne na tom zapracujeme a vrátime sa silnejší,“ povedal po pretekoch Hamilton. „Celý víkend sme z auta nedokázali dostať maximum. Skrátka sa už treba sústrediť na ďalšie preteky. Gratulujem Maxovi a jeho tímu, odviedli skvelú prácu.“

Hamilton v priebehu pretekov viackrát nevrlo reagoval na správy od svojho tímu. Po tom, čo preťal šachovnicovú vlajku mu jeho inžinier Peter Bonnington povedal: „Okej Lewis, je to siedme miesto. Náročné preteky, prepáč. Bol to dosť na hovno víkend. Rozpitváme to, poučíme sa z toho a vrátime sa silnejší.“

Lewis na tieto slová nijako nereagoval a vo vysielačke zostalo po celý čas hrobové ticho. Sedemnásobného šampióna tak uvidíme ho až o dva týždne v Baku, ktorý je podľa neho ďalším okruhom, na ktorom by mal vládnuť Red Bull.

„Je to ďalšia trať, ktorá by mala viac sedieť Red Bullu, takže bude ťažké ich tam poraziť. Vydáme zo seba to najlepšie, no neočakávam, že to bude veľký rozdiel oproti tomuto víkendu, s výnimkou dlhých roviniek, na ktorých bude Ferrari trochu strácať,“ povedal Hamilton.

Po pretekoch obletela svet aj časť Lewisovho rozhovoru pre Ziggo Sport:

Redaktor: Nejaká lekcia, ktorú si môžete odniesť z dnešných pretekov?
Lewis: Ja osobne? Nie.
Redaktor: Vy aj váš tím.
Lewis: Tím, určite áno.