logo F1online.sk

Sainz je nesmierne frustrovaný: Mal som rýchlosť na pole position aj na víťazstvo

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2021

Carlosa Sainza sa teraz už asi málokto opýta, či svoj prestup z McLarenu do Ferrari ľutuje. Španielsky pretekár si vo Formule 1 buduje naozaj skvelé meno, keď sa bleskovo adaptoval na nový tím i nové auto a dokáže popreháňať Charlesa Leclerca, ktorý sa na rošte nepochybne radí k tým najrýchlejším. Štvrté miesto v kvalifikácii na Veľkú cenu Monaka za daných okolností rozhodne nie je na zahodenie. Španielsky pretekár však bol nesmierne frustrovaný. Štvrté miesto je vraj veľmi ďaleko za tým, čo všetko dnes bolo možné.

Ferrari po dnešku mohlo byť s oboma autami v prvom rade. Aspoň také je presvedčenie Carlosa Sainza, ktorý mal v tretej časti kvalifikácie veľkú smolu. „Chilli“ jazdil počas celého víkendu naozaj fantasticky a na svoju jazdu určite môže byť hrdý. Po kvalifikácii však neskrýval ohromné sklamanie.

„Úprimne, som sklamaný,“ zneli prvé Sainzove slová smerom k novinárom. „Je ťažké to stráviť, pretože nie každý deň sa vám naskytne šanca vybojovať v Monaku pole position. Dnes som rozhodne mal rýchlosť, aby sa mi to podarilo. Okolnosti však boli také, že som ani nedostal šancu to dosiahnuť. Takže si asi viete predstaviť, že dnešok je pre mňa veľmi frustrujúcim dňom.“

Sainz bol v úvode svojho pokusu pozdržaný Sergiom Pérezom a v jeho priebehu nezapísal žiadny fialový sektor, no napriek tomu si myslí, že jeho záverečný pokus bol dostatočne dobrý, aby v nedeľu štartoval z prvého miesta.

„Nuž, vo svojom prvom meranom pokuse som len v treťom sektore stratil dve alebo tri desatiny, v porovnaní s mojim osobne najrýchlejším kolom. Vedel som teda, že môžem zajazdiť čas okolo 1:10.2s alebo 1:10.1s, ak uvážime aj evolúciu trate. V úvode druhého rýchleho kola som bol pozdržaný v premávke, čím som stratil tak desatinu. Potom som však išiel veľmi rýchlo a stratený čas som získaval späť.“

„Bol som naozaj veľmi rýchly, no v trinástej zákrute som zbadal žlté vlajky a musel som to zabaliť. Celý víkend som mal rýchlosť, mal som rýchlosť na pole position aj na víťazstvo. Štartujem však štvrtý, nie som k tomu teda ani len blízko. Do kvalifikácie som išiel s tým, že pole position aj víťazstvo sú tento víkend možné. Štvrté miesto však má veľmi ďaleko od toho, na čo som pomýšľal,“ dodal Sainz.

Muž, ktorý sa v priebehu celého víkendu pohyboval v najlepšej trojke, sa tak musí uspokojiť so štvrtým miestom. Nepriamo na tom má podiel aj jeho tímový kolega, ktorý nechtiac zapríčinil červené vlajky.

„Nemôžem sa na Charlesa hnevať. Všetci tu jazdíme na absolútnej hrane, tlačíme tak, že si to ani nedokážete predstaviť. Takmer v každej zákrute doslova brúsime o bariéry. Toto sú najrýchlejšie autá v histórii Formuly 1 a takéto veci sa stávajú,“ povedal rodák z Madridu.

„Som však veľmi sklamaný, že som nedostal ani šancu. Vôbec prvýkrát v kariére som bojoval o pole position, ešte k tomu v Monaku a s Ferrari. Som si istý, že až tento víkend skončí, tak s odstupom času budem omnoho šťastnejší. Chápete, sú to moje piate preteky s týmto tímom a toto je Monako, trať, kde všetko závisí od vašej sebadôvery. A dokázal som tu silno zatlačiť na Charlesa, čo je jeden z najrýchlejších borcov, s akými som v živote pretekal. V určitých fázach víkendu som pritom bol rýchlejší než on.“

„Cítiť sa v aute tak dobre a v samom úvode sezóny, na to podľa mňa môžem byť hrdý, pretože žiadnemu z jazdcov, ktorí zmenili tím sa to tu v Monaku nepodarilo. Mal by som byť šťastný, ale môj mozog sa skrátka nedokáže tešiť, keď minimálne prvý rad dnes bol možný,“ dodal Sainz.