logo F1online.sk

Ecclestone je prekvapený: Čestnú funkciu mal len tri roky, do Rakúska preto nepôjde

Bernie Ecclestone
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király30. 6. 2020

Keď Bernie Ecclestone prestal vládnuť Formule 1 a žezlo odovzdal do rúk ľudí z Liberty Media, tí okamžite veľkolepo oznámili, že z neho bude emeritný riaditeľ. Dostal teda akúsi „čestnú“ funkciu a jeho nástupcovia si ho takto chceli uctiť.

Keď v priebehu tohto týždňa povedal, že „čierni ľudia sú v mnohých prípadoch väčší rasisti, ako bieli“, Formula 1 vydala stanovisko a jeho slová ostro odsúdila. Okrem toho sme sa však prekvapujúco dozvedeli, že Ecclestone už od januára nie je emeritným riaditeľom. Všeobecne sa čakalo, že je to doživotná funkcia, avšak nie je to pravda. Bernie na nej bol len tri roky.

„Nuž, tak o tomto som veru nič nevedel,“ povedal Ecclestone v rozhovore pre GPFans. „Všetko sa to zbehlo tak, že keď kúpili spoločnosť a moje podiely v nej, tak mi Chase (Carey, pozn. red.) zavolal a chcel ma vidieť.“

„Pochopiteľne ma požiadali o to, aby som zo svojej pozície odstúpil. Mali pripravený už aj dokument, ktorý som mal podpísať a takto rezignovať. Vyhodiť ma nemohli, pretože som mal trojročnú zmluvu,“  vysvetlil Brit, ktorý si vlastnú zmluvu neprestajne predlžoval.

V konečnom dôsledku ho tak Carey a spol. nemohli len tak vyhodiť. Za to, že odstúpil, mu podľa všetkého navrhli pozíciu emeritného riaditeľa.

„Povedali, že mi chcú dať veľmi čestnú pozíciu, čo je v Amerike dôležité. Takéto niečo dávajú prezidentovi spoločnosti po tom, ako odstúpi. Takže mi to pridelili, ale nevedel som, že len na tri roky. Takéto bolo aj obdobie môjho pôvodného kontraktu… ale treba férovo povedať, že ma za ten čas platili. Nevedel som však, že táto pozícia má len stanovenú časovú dĺžku.“

Kým bol Ecclestone v čestnej pozícii, navštívil niekoľko pretekov. Či je v padoku vítaný aj teraz po jeho aktuálnych vyjadreniach, nevedno. Sám sa na niektoré veľké ceny ešte chcel vybrať, no asi bude radšej tráviť čas s tehotnou manželkou.

„Väčšina promotérov by ma v padoku rada videla, pretože sme kamaráti,“ skonštatoval 89-ročný Bernie Ecclestone. „Aj na najbližšie preteky do Rakúska som mohol ísť. Dietrich (Mateschitz, pozn. red.) mi povedal, že všetko zorganizoval, hotel a aj izbu. Musím mu však zavolať a povedať, že neprídem. Mohol som ísť na jeden deň, ale nepôjdem.“