logo F1online.sk

Red Bull “zúfalo” potrebuje Péreza. Som tam sám, povzdychol si Verstappen

Max Verstappen, Christian Horner a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 5. 2021

Max Verstappen v bojoch s Mercedesmi nestačí na všetko. Platilo to už po minulé roky, čo Red Bull primälo k tomu, aby siahol po jazdcovi mimo svojej jazdeckej akadémie. Sergio Pérez bol nádejou pre rakúsku stajňu, no nádejou, ktorá zatiaľ zlyháva. Max Verstappen i Christian Horner apelujú na Mexičana.

Sergio Pérez sa po slabej kvalifikácii do boja o čelo nezapojil a veľkú časť pretekov zostal zaseknutý za skvele sa brániacim Danielom Ricciardom. Max Verstappen medzitým uzurpoval prvú priečku, no s evidentne pomalším autom a bez Pérezovej pomoci toho veľa nezmohol.

Tlak zo strany Lewisa Hamiltona neustával ani počas jeho druhého stintu. To sa Holanďanovi ešte darilo držať dotierajúceho Brita za sebou, no ten následne zamieril do boxov. Ak by Pérez bol na priečkach, na ktorých by mal byť, Hamilton by to nemal také ľahké; spadol by totižto až za druhý Red Bull.

V tej chvíli bol už Verstappen bezmocný. Zastaviť po Hamiltonovi nemalo zmysel, pretože po výmene pneumatík by spadol až zaňho, navyše Red Bull mal k dispozícii len novú mäkkú zmes, mediumky v garáži chýbali.

“Myslím si, že už to dáva dokopy,” najskôr sa Sergia Péreza Christian Horner zastal. “V sobotu trochu odpadol. V pretekoch doplatil na to, že jazdil za Danielom. Nepodarilo sa mu predrať dopredu na trati, na ktorej sa predbieha ťažko.”

Pérez musí zaradiť vyšší stupeň. “Samozrejme, zúfalo potrebujeme, aby bol na tých pozíciách, aby Mercedes nemal také strategické možnosti ako v nedeľu. Som presvedčený, že sa toho od Checa dočkáme, keďže s pribúdajúcim časom v aute je sebavedomejší.”

Podobne ako Max Verstappen si po pretekoch spomenul na Veľkú cenu Maďarska 2019 aj Horner. “Žiaľ, rovnako ako v Maďarsku dostali zastávku zadarmo, mali v rukách všetky páky,” pokračoval Horner, ktorý vraj svoje slová nemyslel ako kritiku na Péreza. “Skutočnosť sa má tak, že Checo bol zablokovaný. Dvaja lídri boli tak ďaleko pred zvyškom poľa, že Lewis dostal zastávku zadarmo ako v Maďarsku. Musel sa dostať len cez svojho kolegu, čo by nikdy nebol problém. Preto potrebujeme mať vpredu obe autá, aby takéto strategické alternatívy Mercedes nemal.”

Nebyť Verstappenovho agresívneho štartu, preteky mohli byť aj oveľa fádnejšie. “Bol to kalkulovaný risk. Šiel som do tej zákruty tvrdo, no ak ste na vonkajšku, tak v jednej chvíli sa proste musíte vzdať. Potom som sa snažil odjazdiť tie preteky najlepšie, ako som vedel, ale boli sme pomalší a naše pneumatiky sa opotrebúvali rýchlejšie.”

“A takisto som v tomto boji osamotený. Oni mohli poľahky zastaviť druhýkrát, lebo bola za nimi tá medzera. To nám tiež nepomohlo,” uvedomuje si pilot Red Bullu, ktorý mal hneď nato zodpovedať otázku, či by mal Pérez spraviť viac. “Aspoň by nemohli zastaviť druhýkrát, šlo by len o to, čie gumy budú na konci pretekov v najlepšom stave.”

Súvisiace články