logo F1online.sk

Hamilton na margo Bottasa: Sme najlepší tímoví kolegovia

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2021

Súčasťou víťaznej stratégie je niekedy aj tímová réžia. Nie nepodobne tomu bolo aj na Veľkej cene Španielska. Valtteri Bottas dostal príkaz pustiť pred seba Lewisa Hamiltona, no urobil to len veľmi neochotne. Napriek tomu, že sa tak udialo v desiatej zákrute, kde sa predbieha ťažko (hoci presne s týmto účelom bola tento rok upravená), Lewis Hamilton podľa vlastných slov nevedel, že sa jedná o tímovú réžiu.

Hoci sa to stalo v kritickej fáze pretekov a Hamiltona táto epizódka stála trochu času, na jeho honbu za Maxom Verstappenom to napokon veľký vplyv nemalo. K výmene pozícii došlo v desiatej zákrute a Bottas po pretekoch priznal, že sa snažil stratiť čo najmenej času a neskompromitovať vlastné preteky. Hamilton naopak prehlásil, že o tímovej réžii nemal žiadnu vedomosť.

„Myslím, že sme tí najlepší tímoví kolegovia,“ vyhlásil Hamilton po pretekoch. „Ak mám byť úprimný, nevedel som, že dostal takúto správu od tímu. Myslel som si, že normálne pretekáme a som s tým úplne v pohode. Len som sa sústredil na to, aby som sa priblížil a predbehol ho.“

„Naše stratégie boli úplne odlišné a preto som vedel, že v určitom momente ho zvládnem predbehnúť. V desiatej zákrute som zbadal medzeru a šiel do toho. Valtteri bol férový nemyslím, že som nestratil veľa času.“

„Presne takto sa vyhráva ako tím. Niekedy sa dostanete do pozície, kedy musí byť tím na prvom mieste. Skončiť na druhom a treťom mieste je samozrejme dobré, ale najviac bodov dostanete za víťazstvo. To je kľúčové,“ uzavrel Hamilton.