logo F1online.sk

Mazepin po treste: Tá džentlmenská dohoda akosi nefunguje

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2021

Nikita Mazepin si na svoje konto pripísal druhý trestný bod za zablokovanie Landa Norrisa počas kvalifikácie na Veľkú cenu Španielska. Mladý Rus trest akceptuje, no na druhej strane vyčítavo ukazuje prstom na svojich súperov, ktorí podľa neho potvrdili, že džentlmenská dohoda vo Formule 1 nefunguje.

Mazepinovi bolo po kvalifikácii v Bahrajne vyčítané, že práve túto nepísanú dohodu medzi jazdcami nedodržal. Pred štartom svojho kola sa totižto nezaradil na koniec vláčika, ale predbehol súperov pred sebou, kvôli čomu nastal zmätok.

Na tento moment si Mazepin spomenul počas jeho konferenčného hovoru s novinármi po španielskej kvalifikácii, keď už vedel, že sa trestu nevyhol. “Ak sa nemýlim, niekto z tohto konferenčného hovoru sa ma predtým pýtal na džentlmenskú dohodu a poslednú zákrutu v Bahrajne. Myslím si, že toto bol jasný dôkaz, že to vo Formule 1 akosi nefunguje,” zdôraznil 22-ročný Moskovčan.

Následne pokračoval: “Ja som sa ju naozaj snažil dodržať už odvtedy, ako som sa o nej dozvedel. No je to ťažké, keď vás dve autá predbehnú v poslednej zákrute, ktorá je pomalá a úzka.”

Mazepin usúdil, že postupovať podľa džentlmenskej dohody a zaradiť sa do radu bude príliš nebezpečné. Preto sa rozbehol do svojho ostrého kola, čím sa však nešťastne predsa len priplietol do cesty Landovi Norrisovi, ktorý stratil cenné desatiny sekundy.

“Keď si vezmete dĺžku monopostu, čo je dva a pol metra, tak to tretie auto tam proste nevpracete,” obhajoval sa Mazepin. “A už vôbec nie, ak sa v plnej rýchlosti blíži štvrté auto. Nemal som pocit, že mám možnosť sa za nich zaradiť, pretože moja zadná časť by stále zasahovala do pretekárskej stopy.”

“Jediná možnosť bola ísť, nuž som išiel. Žiaľ, vykľulo sa z toho toto. Nie som nahnevaný, pretože som toho viac spraviť nemohol, iba ak by som sa vyparil. Žiaľ, to ešte nedokážem,” uštipačne doplnil nakoniec.