logo F1online.sk

Hamilton: Vďaka zahnutým krídlam získal Red Bull minimálne tri desatiny

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 5. 2021

Mercedes zapísal v Barcelone tretie kvalifikačné víťazstvo za sebou. Na tento okruh sa fanúšikovia príliš netešia, no na druhej strane je vynikajúcim meradlom rýchlosti jednotlivých monopostov. Po sobotných jazdách teda asi môžeme prehlásiť, že medzi Mercedesom a Red Bullom je to naozaj nesmierne vyrovnané a rozhodujú aj tie najmenšie detaily.

Red Bull urobil všetko, aby Hamiltonovi zabránil v Španielsku sláviť veľký míľnik, presne 100. pole position v jeho kariére. Na poslednú chvíľu nasadil upravené zadné krídlo, ktoré malo za úlohu obetovať prítlak v zadnej časti a znížiť odpor na rovinkách. Ťažko povedať, aký efekt to vo finále prinieslo, keďže Max Verstappen bol najrýchlejší práve v technicky náročnom treťom sektore.

„Do prvej zákruty je to 600 metrov a často tam fúka protivietor,“ povedal po kvalifikácii Lewis Hamilton. „Red Bully sú naozaj rýchle na rovinkách. Dnes nasadili tie ich zahnuté zadné krídla, čím získali minimálne tri desatiny. Na rovinke teda budú rýchlejší než my a bude náročné udržať ich za sebou. Náročné však neznamená nemožné. Načasovanie a rytmus budú zajtra kľúčové.“

Nech už to krídlo malo akýkoľvek vplyv, nič nemení na fakte, že Lewis Hamilton zapísal v Španielsku presne 100. pole position v kariére, čo je veľká historická bomba. Druhý Michael Schumacher ich má 68, tretí Ayrton Senna 65.

„Je to niečo šialené. Bola to taká dlhá cesta, no moje nadšenie a moja radosť sú stále rovnaké, ak nie dokonca väčšie,“ povedal sedemnásobný šampión. „Prirodzene, že v tom čo robím, som teraz omnoho lepší ako v roku 2007, lepšie tomu rozumiem, lepšie sa koncentrujem a lepšie zvládam mentálnu stránku.“

„Myslím, že aj preto stále zvládam zajazdiť tieto skvelé kolá,“ dodal Hamilton.