logo F1online.sk

Ecclestone kritizuje šprinty: Totálny nezmysel

Štartový rošt v Silverstone
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2021

Formula 1 pod vedením Liberty Media rada skúša nové veci. Jednou z noviniek pre túto sezónu sú kvalifikačné šprinty, na ktoré sa časť padoku pozerá uznanlivo s očakávaním spestrenia víkendu, druhá ho zas zatracuje. Bernie Ecclestone novinku označil za čistý nezmysel.

V tejto sezóne sa dočkáme troch upravených víkendov, pričom prvú dávku nám Formula 1 naservíruje cez leto vo Veľkej Británii, v kolíske motoršportu. Na okruhu v Silverstone tak budeme mať len jeden tréning, po ktorom bude nasledovať štandardná kvalifikácia.

Tá rozhodne o postavení na štarte sobotňajších šprintových pretekov, ktoré sa pôjdu na 100 kilometrov, pričom povolené bude len použitie mäkkých pneumatík. Povinnosť zastávky v boxoch odpadne. Piloti, ktorí skončia na pódiu, si podelia šesť bodov v pomere 3:2:1 a vyštartujú z čela i v nedeľu. Poradie sa teda medzi sobotňajšími pretekmi a hlavnou veľkou cenou nebude nijako obracať.

“Podoba, o ktorej rozhodli, je totálny nezmysel,” krútil hlavou Bernie Ecclestone, ktorého slová cituje sport1.de. “Ak víťaz šprintových pretekov získa body a k tomu aj prvé miesto na štartovom rošte, tak na konci sezóny nezískame skutočný obraz toho, kto je naozaj najlepším jazdcom.”

Bývalý boss efjednotky si to predstavoval inak. “Môj pôvodný nápad bol taký, že víťazovi šprintových pretekov udelíme možno desať bodov, ale necháme ho odštartovať z desiateho miesta. Ak by sa v pretekoch prepracoval na tretie, oveľa lepšie by sme videli jeho schopnosti.”

V takejto podobe hrozí, že najviac bodov vezme pilot, ktorý sa na štarte šprintových pretekov dokáže utrhnúť zvyšku poľa a odkrúžiť celé preteky bez nutnosti zapojiť sa do akéhokoľvek súboja. To isté zopakuje v nedeľu a víkend má úspešne za sebou.

Súvisiace články