logo F1online.sk

Ferrari bolo v piatok najrýchlejšie v treťom sektore: Verme, že na tom dokážeme stavať

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2021

Scuderia zažila v Barcelone ďalší veľmi silný piatok. V tejto sezóne si však už pomaly zvykáme na to, že Ferrari (podobne tak aj AlphaTauri) je v piatok veľmi silné, no potom v sobotu a nedeľu nestačí na McLaren, ktorý býva v piatky doslova neviditeľný. Ani Španielsko v tomto smere nie je výnimkou a aj tu sa po prvých dvoch voľných tréningoch zdá Ferrari dosť silné.

Charles Leclerc mal v prvom voľnom tréningu veľmi podobné tempo ako Lando Norris. V tom druhom dokonca prenikol do najlepšej trojky, pričom na najrýchlejšieho Lewisa Hamiltona stratil len asi šestnásť stotín sekundy. Vo Ferrari to teda opäť vyzerá optimisticky a presne tak bol naladený aj monacký pretekár.

„Veľmi dobrý a bezproblémový deň z našej strany. V porovnaní s Portugalskom som trochu zmenil svoj prístup, idem krok po kroku a moja jazda je omnoho lepšia. Verme, že dokážeme ďalej stavať na tomto prvom dni, pretože zajtrajšok bude samozrejme veľmi dôležitý,“ povedal po piatku Charles Leclerc.

„Myslím, že vieme, kde sa potrebujeme zlepšiť. Poďme zistiť, či sa nám podarí odviesť dostatočne dobrú prácu a zlepšiť sa v tých oblastiach, v ktorých máme problémy.“

Ferrari malo v Portugalsku značné problémy s pneumatikami, najmä so stredne tvrdou zmesou C2. Presne tú Pirelli priviezlo aj do Barcelony, čo sa páni v červenom snažili využiť. Ferrari preto v prvom tréningu vôbec nenasadilo softy a radšej uprednostnilo mediumky, na ktorých odjazdilo mnoho kilometrov. Najdôležitejšou otázkou však je, kde bude Scuderia po skončení nedeľných pretekov?

„Nuž, asi to najlepšie v čo môžeme momentálne dúfať, je umiestnenie hneď za Mercedesom a Red Bullom. Ak by prišlo nejaké prekvapenie, možno aj viac než to. To by sme určite uvítali. Myslím však, že našim cieľom by malo byť umiestnenie za týmito dvoma tímami,“ uzavrel Leclerc.

Vedeli ste, že Ferrari bolo v piatok vôbec najrýchlejším autom v treťom sektore? Technicky veľmi náročná časť, kde potrebujete hlavne mechanický prítlak bol v minulosti skutočnou nočnou morou Scuderie. Leclerc však v druhom tréningu zajazdil v treťom sektore čas 26,662s, čo je o asi šesť stotín rýchlejšie než Hamilton a o desatinu rýchlejšie než Bottas.

„Bol to veľmi sľubný deň,“ povedal jeho tímový kolega Carlos Sainz. „Už od prvého tréningu sme mali na trati dostatočnú priľnavosť, vyváženie bolo tiež dosť dobré. To nám pomohlo dostať zadnú časť auta lepšie pod kontrolu.

„Ja aj Charles sme boli celkom spokojní, aj keď v druhom tréningu ma ten balans trochu opustil. To bolo cítiť hlavne v treťom sektore, kde sa on zdal byť dosť rýchly, dokonca tam zajazdil fialový čas. To je celkom dobrý znak, keďže na tejto trati je veľa zákrut a málo roviniek,“ dodal španielsky pretekár.