logo F1online.sk

Hamilton: Tlak na nás nevyvíja len Red Bull, ale aj Ferrari, McLaren, Alpine…

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2021

Lewis Hamilton v piatok ovládol druhý tréning a aj pred novinármi sa usmieval. S výkonom svojho monopostu i s jeho nastaveniami bol spokojný. Nezabúda však na svojich úhlavných nepriateľov z Red Bullu a tentoraz ani na tímy, ktoré by sme mohli zaradiť do lepšej časti stredu poľa. Brit aj v nich vidí potenciálnu hrozbu.

Ako už vyplynulo z prvej vety, Lewis Hamilton zajazdil najrýchlejšie kolo v prvom i v druhom tréningu. Jemu a Bottasovi však neboli najbližšie Red Bully, ale Charles Leclerc a dvojica z Alpine. Hamiltona to potešilo. “Je skvelé vidieť pokroky, ktoré robia Ferrari, McLaren a dokonca i Alpine. Je fantastické ich vidieť takých silných, to aj na nás vyvíja tlak. Nie je to len o jednej skupinke.”

Po tomto piatku by sme nepovedali, že práve tieto tímy budú robiť Bottasovi s Hamiltonom problémy. A keď sa pozrieme na piatkový úsmev Lewisa Hamiltona, zistíme, že takéto niečo nečaká ani on. “Dobre sme odštartovali tento víkend, trať je úžasná a balans podobný ako na posledných pretekoch. Vyzerá, že to bude tesné, no dnes sme mali aj celkom slušnú rýchlosť.”

Fungovalo všetko hneď od prvého kola? “Nie, nie, museli sme na tom pracovať. Nikdy to nie je také jednoduché a s týmto autom asi ani nikdy nebude. Autu však rozumieme, vieme, ktorým smerom sa s balansom vydať. Spravili sme pár zmien a neviem, či to v druhom tréningu bolo nutne lepšie, ale zistili sme nejaké veci. Keď zanalyzujeme tieto dva tréningy, tak azda nájdeme lepšie nastavenia na zajtra.”

“Ja si myslím, že toto bol zatiaľ náš najlepší piatok doteraz, dosť nás to povzbudilo,” ešte spokojnejším hlasom zahlásil Toto Wolff. “Práve sme sa o tom bavili na boxovom múriku, že máme 24 hodín na to, aby sme to úplne pokašľali!”

Sebavedomie stajni z Veľkej Británie nechýba, zdá sa, že ani Valtterimu Bottasovi, ktorému dnes chodníček prešliapaval Lewis Hamilton. “Myslím si, že sme víkend odštartovali dobre. V aute som sa necítil zle a to je vždy dobrý odrazový bod. S balansom sme nemali veľké problémy.”

“Tento víkend budeme mať s Lewisom podobnejšie nastavenia. Dobre vieme, čo potrebujeme. Dnes sa pustíme do tých bežných vecí a pokúsime sa nájsť čo najlepšie nastavenia pre zvyšok víkendu. Každá stotinka sekundy nám môže pomôcť, dokonca aj v kvalifikácii,” uznal Fín uvedomujúc si, že manažment pneumatík bude v sobotu najdôležitejší. “Na mäkkých pneumatikách bude v kvalifikácii kľúčové prinútiť pracovať prednú i zadnú nápravu. Som presvedčený, že tie rozdiely budú opäť malé.”

Vynovená desiata zákruta môže trochu “zavariť” tímom, ktoré nemajú tak dobre zvládnutý manažment pneumatík. Tým, že je táto zákruta oveľa rýchlejšia, sa aj pneumatiky budú viac opotrebúvať. V poslednom sektore na to môže doplatiť nejeden neopatrný jazdec, ktorý v prvých dvoch sektoroch toho z gúm vyžmýka až moc.

Na spomínanú desiatu zákrutu sa zatiaľ názory rôznia. Lewisovi Hamiltonovi napríklad nejde do hlavy, prečo sa vôbec zmenila. “Nemáte tam takú priľnavosť ako na iných miestach, hoci to sa asi zlepší. Nechápem však celkom tomu, aký to s tou zákrutou malo zmysel.”

Je to oveľa rýchlejšie, no ešte som tadiaľ nešiel v pretekoch, takže neviem povedať, či to bude lepšie alebo nie. Predtým tam bola úplná stopka, kde sa potenciálne dalo prebiehať, no tá rovinka bola prikrátka. Neviem… Možno nám to umožní v tej poslednej sekcii jazdiť tesnejšie jeden za druhým. Ak áno, tak na cieľovej rovinke budeme môcť lepšie zabojovať,” hľadal v zmene konfigurácie zákruty aspoň nejakú logiku obhajca titulu.