logo F1online.sk

Verstappen o posilách Red Bullu: Hľadajú nové výzvy

Max Verstappen za Valtterim Bottasom
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2021

Majstrovský Mercedes zažíva zrejme najväčší „odliv mozgov“ od svojho návratu do Formuly 1 v roku 2010. Za posledné roky sme boli svedkami niekoľkých odchodov, vrátane tých tragických, no žiadny z nich hegemóna posledných sezón nespomalil. Mohlo by to byť tentoraz inak?

Ross Brawn, Paddy Lowe, Aldo Costa, Andy Cowell alebo zosnulý Niki Lauda. Tí všetci sa na úspechoch Mercedesu podieľali mierou vrchovatou. Ich odchod sa však na výkonoch tímu (aspoň navonok) nepodpísal. Jedným z dôvodov je asi skutočnosť, že nik z nich (až na Paddyho Lowea a jeho neúspešnú anabázu vo Williamse) sa po svojej výpovedi nepripojili konkurencii.

Teraz je to inak. Red Bull to so stavbou vlastných pohonných jednotiek myslí vážne a za pár týždňov „olúpil“ Mercedes o niekoľkých inžinierov, vrátane Bena Hodgkinsona. Páni z Milton Keynes to navyše radi pripomínajú aj pred mikrofónmi médií a vysielajú do Brackley a Brixworthu pikantné odkazy, že sa im ich ľudia hlásia sami a nechcú v Mercedese pokračovať ani v prípade vyššieho zárobku.

„Ak je niektorý tím dominantný tak dlho, tak je jasné, že sa pokúsite získať ich ľudí,“ povedal pilot Red Bullu Max Verstappen. „Takisto je to zaujímavý nový projekt, ktorého chcete byť súčasťou. Ak ľudia zotrvajú na jednom mieste veľmi dlho, potom automaticky hľadajú nové výzvy. Podľa mňa je to pochopiteľné.“

„Samozrejme, že sa o tom vo vnútri tímu bavíme a budúcnosť vyzerá naozaj vzrušujúco. Určite chcem byť jej súčasťou. Uvidíme, kam nás to povedie,“ dodal holandský pretekár.

Jeho hlavného rivala v boji o titul, Lewisa Hamiltona, odchod inžinierov Mercedesu neprekvapil: „Každý v tomto tíme je skrátka úžasný a nie je prekvapujúce, že sú takí žiadaní. Spolu sme zažili veľa úspechov.“

„Ak sa niekto posunul niekam inam, želám mu všetko dobré. Každý máme svoju vlastnú cestu a všetci sme strojcom svojho vlastného šťastia. Musíme sa sami rozhodnúť, čo je pre nás to pravé.“

„Máme však veľký tím, ktorý nie je len o jednom alebo piatich ľuďoch. Dôležitý je kolektív. Pracuje tu partia, ktorá zostáva s nami a plne sa koncentruje na zisk titulu,“ uzavrel Hamilton.