logo F1online.sk

Ferrari s prvou strategickou chybou v sezóne, doplatil na to Sainz

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2021

V strede poľa je veľmi dôležité nerobiť zbytočné chyby a každý bodík môže mať vo finále cenu zlata. Nejaké body mal dnes určite získať aj Carlos Sainz, ktorý bol v prvej tretine pretekov veľmi rýchly. Po prezutí sa však začalo všetko rozpadať. Hlavným dôvodom je očividne zlé strategické rozhodnutie jeho tímu.

Samozrejme, nemôžeme vedieť, ako by sa preteky vyvíjali, keby Sainz neobul stredne tvrdé pneumatiky. Faktom však je, že Ferrari sa na stredne tvrdých pneumatikách veľmi trápilo. Potvrdil to i Charles Leclerc, ktorý sa ich rýchlo zbavil a radšej obul hardy. Aj s týmto poznaním však vo Ferrari rozhodli, že Carlosovi obujú mediumky, ktoré však neboli tá správna voľba.

„Až do 24. kola to vyzeralo solídne. Chceli sme zatlačiť na Landa a skúsili sme undercut. Snažil som sa a veľmi som na to tlačil, aby sa nám to podarilo, no bohužiaľ sa pneumatiky začali drobiť,“ povedal po pretekoch sklamane Sainz. „Zastavili sme ako prví, no stredne tvrdé gumy bohužiaľ nefungovali, drobili sa a my sme sa začali prepadať.“

Nie nadarmo sa hovorí, že po vojne je každý generál. Faktom však je, že Ferrari zatiaľ na McLaren nestačí. Scuderia sa nevydala bezpečnou cestou a s Carlosom, ktorý stále do tímu naplno nezapadol, išla do otvoreného súboja s Landom Norrisom. Vedeli pritom, že stredne tvrdé pneumatiky na aute Charlesa Leclerca nefungovali ideálne. Sainz na to skrátka tlačil až príliš a gumy zničil. Preteky tak zakončil na nebodovanom jedenástom mieste, hoci v úvode pretekov chvíľu jazdil na štvrtom.

„Mysleli sme si, že stredne tvrdé pneumatiky budú lepšie. Vedeli sme, aké dôležité budú prvé tri kolá druhého stintu. Šialene som na to tlačil, aby nám ten undercut vyšiel, ale teraz viem, že to bolo skoro a že som tlačil až príliš. Pri spätnom pohľade už vieme, že sme to urobiť nemali,“ hovorí Sainz.

„Vedeli sme, aké citlivé sú tieto pneumatiky na takúto tvrdú jazdu a aký to môže mať dopad. Myslím však, že je to súčasť učebného procesu. Musíte si takéto preteky zažiť, aby ste sa mohli zlepšovať. Počas celého víkendu vyzeralo pretekové tempo dobre a nemyslím si, že v tom bol ten problém. Skrátka sme to neurobili správne,“ uzavrel rodák z Madridu.