logo F1online.sk

Red Bull hromží nad traťovými limitmi. Niečo sa musí zmeniť, odkazuje Marko

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 5. 2021

V Red Bulle majú po víkende v Portugalsku ťažké srdce na komisárov i na traťové limity. Tie podľa Christiana Hornera a Helmuta Marka nie sú vynucované konzistentne. Červení býci preto prichádzajú s jednoduchým návrhom, ako z celého procesu komisárov vynechať a po každom víkende sa nebaviť o bielych čiarach či červeno-bielych obrubníkoch.

Limity trate zatiaľ ovplyvnili každú veľkú cenu. V Bahrajne kvôli pravidlám prišiel o triumf Max Verstappen, v Imole vymazali Norrisovo rýchle kvalifikačné kolo, nuž a v Portimau obrali Verstappena o pole position a následne o bod za najrýchlejšie kolo.

“Jablkom sváru sú traťové limity a konzistentnosť ich vynucovania,” uviedol pre Sky Sports Christian Horner vyčítavo. Okrem spomenutých incidentov, v ktorých komisári trestali či mazali časy, malo totižto v dnešných pretekoch prísť ešte k aspoň jednému predbiehaciemu manévru, pri ktorom komisári — podľa Red Bullu nepochopiteľne — nekonali.

Išlo o predbiehací manéver Landa Norrisa na Sergia Péreza. Podľa Mexičanovej vysielačky Norris porušil pravidlá v prvom kole, pretože všetkými štyrmi kolesami opustil trať na výjazde z piatej zákruty. “Predbehlo ho auto mimo limitov trate,” prizvukoval Horner. “Raz dostaneme od FIA nejaký dokument, ten sa potom mení z jedného dňa na druhý a je frustrujúce, ako sa jeho dodržiavanie vynucuje. Sergio bol kvôli tomu mimoriadne frustrovaný.”

Zábery z inkriminovaného súboja sme zatiaľ nevideli, no malo ísť o úvodné kolo a piatu zákrutu. Podľa Sergia Péreza sa Norris cez neho dostal za hranicou trate. “Pozrel som sa do zrkadiel a pomyslel som si, že Lando je úplne mimo trate.”

“Preto som o tú pozíciu nebojoval tak tvrdo, myslel som si, že mi ju vráti. Ale asi som sa tam prerátal. Pár kôl mi trvalo, kým som sa cez Landa dostal. To sa už vytvorila medzera medzi mnou a lídrami, v podstate som už bol von z pretekov,” posťažoval sa Mexičan.

Helmut Marko mal dnes dva dôvody byť napálený. “Teraz sme prišli o víťazstvo, najrýchlejšie kolo aj pole position,” vyratúval po pretekoch počas rozhovoru pre nemeckú Sky. “Do tretice všetko dobré, nuž dúfam, že to je už koniec.”

“Niečo sa musí zmeniť. Buď spravte hranicu trate pomocou obrubníkov, alebo tam dajte štrk alebo niečo iné. Ak vyjdete za trať, tak automaticky dostanete trest,” navrhuje Marko. “Norris predbehol Péreza, vyšiel všetkými štyrmi kolesami mimo trať a dôsledky neboli žiadne. Nie je to konzistentné. A toto ani nie je pretekanie, keď takto čachrujete s pravidlami.”

Súvisiace články