logo F1online.sk

Mazepin o blokovaní Latifiho: Chcem žiť vo svete, kde sú všetci šťastní

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala2. 5. 2021

Meno Nikitu Mazepina sa po každej kvalifikácii objaví vo vyjadreniach ostatných jazdcov, no nikdy nie v pozitívnom kontexte. V Portugalsku sa naňho posťažoval Nicholas Latifi, ktorý tvrdí, že ho ruský pretekár úmyselne zablokoval, aby sa mu odplatil.

Dvojica sa stretla na konci prvej časti kvalifikácie. Nicholas Latifi sa práve pripravoval na svoje rýchle kolo, keď sa zrazu zozadu priblížil Nikita Mazepin. Pretekový inžinier však Kanaďana neupozornil na blížiaci sa Haas dostatočne skoro, kvôli čomu sa súperovi priplietol do cesty.

Latifi si hneď uvedomil, že za to zaplatí. Otvárajúc svoje ostré kolo inžinierovi odkázal, že teraz ho Mazepin určite zablokuje. Keď sa teda dostal do prvej zákruty, nezostalo mu iné len skonštatovať: “Zablokoval ma, samozrejme. To je sprostý idiot. Veď ja som to nespravil naschvál.”

Latifiho inžinier Gaetan Jego: Pole vyzerá dobre. Nechaj si dobrý odstup od Norrisa.
Latifi: Je niekto v ostrom kole?
Jeto: Nechávaj si odstup, nechávaj si odstup, Norris… Možno MAZ, možno MAZ, daj si pozor.
Latifi: Ach, tu si mi mohol pomôcť. Nestihol som sa uhnúť.
Latifi: Teraz ma pravdepodobne zablokuje.
Latifi: Áno, zablokuje ma.
(Latifi sa dostane do prvej zákruty)
Latifi: To je ale… Samozrejme, že ma zablokoval. To je ale sprostý idiot. Nespravil som to naschvál.
Jeto: OK, sleduj Alonsa, je v ostrom kole.
Latifi: Tento chlapec je somár.
Jeto: Sleduj ho, sleduj Alonsa za tebou. Hamilton na to pravdepodobne tiež tlačí. Po ňom už žiadna hrozba. Box.
Latifi: Mohol si mi dať lepšie informácie. Tento chlapík je zasraný idiot. OK, ja som ho nevidel. Ne…
Jeto: Áno, OK, preberieme to neskôr.

Nikita Mazepin sa po sobote bránil, vraj Latifiho nechcel úmyselne zablokovať ani sa mu odplatiť za predchádzajúci incident. Nevieme však vyhodnotiť, do akej miery boli jeho slová myslené ironicky a do akej úprimne.

“Mne vždy záleží na mojich súperoch. Ja chcem žiť vo svete, v ktorom budú všetci šťastní,” vyhlásil Mazepin po otázke, či sa Latifimu priplietol do cesty naschvál. “Žiaľ, keď má pódium len tri miesta a iba jedného pilota voláme víťaz, tak nikdy nebude spokojných všetkých dvadsať. Ja by som nikdy nespravil nič, čím by som niekomu naschvál pokazil kolo.”

“Musím si pozrieť palubné zábery, pretože mi povedali, že mám naňho tri sekundy. Z toho, čo som videl, nebol veľmi blízko. Toto ‘blokovanie’ je teda trochu pritiahnuté. Pozrite sa, ako blízko som bol za ním v poslednej zákrute. To bolo určite menej ako štyri desatiny.”

“Pozriem sa na to a azda sa to už nestane. Ale je mi veľmi ľúto, ak je nahnevaný,” reagoval Rus.

Mazepin sa následne pristavil pri probléme, ktorý predstavuje priveľká citlivosť monopostov na rozvírený vzduch. “Aby aerodynamika fungovala efektívne, tak musíme mať medzi sebou aspoň päť sekúnd. Nie vždy to ide podľa plánu. Ja som mal celkom šťastie, že tri moje kolá boli bez premávky. V tom jednom, ktoré sa rátalo a v ktorom bola na tom trať aj ja najlepšie, som na ňu narazil. Ale to je súčasť hry. Keď sa dostanete do Q3, tak je to už lepšie. Žiaľ, tak ďaleko ešte nie sme.”