logo F1online.sk

Bottas na pole position? Zapracoval som na svojej slabine, vysvetľuje

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2021

Valtterimu Bottasovi po víkende v Imole veril azda len málokto. Napokon to bol však on, kto sa tešil z ocenenia Pirelli za portugalskú pole position. Bottas tvrdí, že sú to plody práce, do ktorej sa pustil počas uplynulých dvoch týždňov. Vraj zapracoval na svojej slabine, a teda lepšie sa naučil, ako dostať pneumatiky na optimálne teploty.

V Imole presne na toto doplatil, keď v kvalifikácii skončil len ôsmy. Aj vo štvrtok pôsobil sebavedomo, na tlačovke vyhlásil, že za to mohli “len a len pneumatiky”. Potvrdil dnes, že už tento problém odstránil? Vyplýva to z vysielačky, keď preťal cieľovú čiaru a dozvedel sa o svojej pole position. “Tvrdá práca, kamarát,” povedal inžinier a Bottas odvetil: “Hovoril som ti, že sa to vyplatí.”

“Mám dobrý pocit z toho, že som na pole,” hovoril Valtteri Bottas ešte v parc fermé, kde opätovne zdôraznil, že sa venoval práci s gumami. “Už je to nejaká doba. Bolo fajn mať dobrú kvalifikáciu, na prvých dvoch pretekoch bolo mojou slabinou, ako prinúť pneumatiky pracovať. Tento víkend sme poriadne zabrali, je fajn vidieť, že sa to vypláca a dostalo ma to do dobrej pozície pred zajtrajškom.”

Neskôr na tlačovke priznal, že pole position mu “určite vyčarila úsmev na tvári”. “Pretože na prvých dvoch pretekoch kvalifikácia — aspoň jej tretia časť — určite nebola mojou prednosťou. Dostať z pneumatík maximum, aby dobre fungovali, bolo tak trochu mojou slabinou.”

“Teraz mám však pocit, že všetko ide správnym smerom. Celý víkend som cítil, že som silný, vedel som, že je to možné. Som naozaj šťastný, že som to v Q3 dal dokopy a som na pole position. Pre náš tím a aj kvôli tomu tlaku a súboju s Red Bullom je fajn byť vpredu,” hovorí Fín, ktorý bude v nedeľu stáť na najvýhodnejšej pozícii.

Aký je vlastne Bottasov recept na prácu s pneumatikami, ktorý mu vyniesol pole position? “Výjazdové kolá, viac sa zamerať na ne. Všetko je to o pneumatikách. A áno, tiež veriť svojej práci a nastaveniam.”

Pravdou však je, že v závere kvalifikácie sa Mercedesu nepodarilo dorovnať svoje časy z Q2 podobne ako zvyšku prvej desiatky. “Azda pri poslednom výjazde zosilnel vietor. Už som sa opäť nevedel dostať na tie správne teploty.”

Súvisiace články