logo F1online.sk

Hamilton nie je veľmi spokojný, Pirelli malo podľa neho vybrať mäkšie pneumatiky

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2021

Pneumatikové trampoty Mercedesu v istej forme pokračovali aj počas piatkových tréningov v Portugalsku. Lewis Hamilton sa po svojich jazdách okrem toho posťažoval i na to, že mu na príliš tvrdých gumách chýbal grip. Vraj by uvítal, keby Pirelli zvolilo mäkší variant.

Časy z tréningov naznačili len jedno; že to bude medzi Mercedesom a Red Bullom opäť veľmi tesné. Strieborné šípy síce ovládli obe piatkové hodinovky, no tú prvú zásluhou Valtteriho Bottasa len o ničotných 25 tisícin pred Maxom Verstappenom, v druhej bol Lewis Hamilton od Holanďana rýchlejší o 0,143 sekundy. To je výrazná zmena v porovnaní s minuloročnou VC Portugalska, veď pred šiestimi mesiacmi sa počas piatkových tréningov Verstappen Mercedesu nepriblížil na menej ako šesť desatín.

V Portimau sa toho inak za posledného pol roka veľa nezmenilo. Asfalt už síce nie je taký čerstvý ako v októbri, no stále na ňom cítiť, že by mu nejaký rok na odležanie prospel. “Je to v podstate rovnaké,” zhodnotil Lewis Hamilton. “Myslím, že máme o trošku viac priľnavosti, ale je tu veľmi veterno. Dnes sa s tým asi všetci trápili, dosť sme sa šmýkali. Ťažko však povedať, či je to spôsobené autom alebo vetrom. Dnes to v každom prípade bola výzva.”

Viac ako asfalt britského pretekára mátali pneumatiky. Pirelli pre tento víkend nominovalo tie najtvrdšie z ponuky, teda zmesi C1, C2 a C3, čo pilot Mercedesu neschvaľuje. Mäkšie gumy by vraj boli vhodnejšie.

“Už minulý rok, keď som sem prišiel, som mal pocit, že sú pritvrdé. Teraz sme sem prišli s rovnakými pneumatikami — vlastne nie, tento rok sú v skutočnosti ešte tvrdšie,” spomenul si na predstavenie nových zmesí Hamilton. “Podľa môjho názoru sme sem prišli s príliš tvrdými pneumatikami. Mali sme mať tie prostredné, teda C2, C3 a C4. Ale všetci jazdíme na rovnakých gumách, nuž to musíme nejako zvládnuť.”

Lewis Hamilton a Max Verstappen budú pokračovať v boji o titul aj v Portimau. Dvojicu delí jediný bodík a takto vyrovnané by to malo byť aj cez víkend. “Bude to tesné, vyzerá to tak, že sme blízko jeden druhému. Neviem, aké kolo zajazdil Max, no to moje nebolo perfektné. Určite v aute ešte niečo zostalo, vieme sa zlepšiť, no som si istý, že aj oni. Bude to tesné ako aj na posledných dvoch pretekoch. Je to vzrušujúce.”

Kým Hamilton s Verstappenom kraľujú rebríčku jazdcov, Valtteri Bottas už na čelo stráca 28 bodov. Ak rýchlo nezaberie, jeho ďalšie predsavzatie, že bude “sebeckejší” a teraz už naozaj zaútočí na titul, sa rýchlo ocitne v koši. Ak tam už nepovaľuje.

“Myslím si, že z pohľadu rýchlosti to nebol zlý štart. Je fajn vidieť, že sme súčasťou toho súboja, hoci opäť to bude tesné. Ale mám podobné pocity ako vlani,” rozhovoril sa o svojich dojmoch z piatka Bottas.

Fín mal podobne ako jeho kolega problémy s gumami. “Nebolo ľahké zajazdiť čisté kolá. Čím mäkšiu zmes sme si vybrali, tým to bolo s autom ťažšie, aspoň pre mňa. Zdalo sa, že stredne tvrdá zmes je najlepšia, no ešte nás čaká veľa práce.”

“Asfalt je tu navyše dosť klzký a hlavne zadná časť je pomerne rozhádzaná,” uzavrel piatok Bottas.

Súvisiace články