logo F1online.sk

Rozčúlený Russell: V súboji s iným jazdcom by to možno neurobil

George Russell a Valtteri Bottas
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2021

Medzi Valtterim Bottasom a Georgeom Russellom to po Veľkej cene Emilia Romagna poriadne vrie. Ich slovná prestrelka je o to pikantnejšia, že britský mladík si hlasno nárokuje o miesto v Mercedese. Dnes sa mu mohol priblížiť ešte viac. Po väčšinu pretekov jazdil v najlepšej desiatke a so svojim Williamsom si dokonca trúfol predbehnúť Bottasa. Skončilo to však obrovskou haváriou.

Obaja by v prvom rade mali byť radi, že z takto hrozivej nehody odišli bez ujmy na zdraví. Avšak len pár sekúnd po nehode nasledovala výmena názorov, ktorú Valtteri okorenil vztýčeným prostredníkom. Vzájomné obviňovanie pokračovalo aj po pretekoch, fínsky pretekár viní Russella (o tom sme písali tu), ten ho obvinil z porušenia nepísaného pravidla, že pri predbiehaní brániaci sa jazdec už nemá meniť smer.

„Veľmi rýchlo som sa k nemu blížil, mal som perfektný zákryt, otvorené DRS a keď som sa vyklonil, on sa posunul o trošku doprava,“ opisuje Russell incident zo svojho pohľadu. „To je obrana, ktorú jazdci v minulosti zvykli používať, napríklad Verstappen v roku 2015. Odvtedy máme džentlmenskú dohodu, podľa ktorej sa to už nesmie robiť, pretože to je extrémne nebezpečné.“

„Na úplne suchej trati by som s tým problém nemal, ale on ma vytlačil na mokrú časť, kde som stratil kontrolu. Nešťastný incident, ale pri 320 za hodinu musíte rešpektovať rýchlosť aj okolité podmienky.“

A čo sa vlastne stalo krátko po tom, čo Russell vystúpil z auta? Zo záberov je jasné, že Valtterimu niečo povedal a potom ho pobúchal po prilbe, na čo Bottas reagoval vztýčeným prostredníkom. „Pýtal som sa ho, či nás chcel oboch zabiť. Mali sme neskutočnú rýchlosť a podmienky sme si tiež dobre uvedomovali,“ povedal Russell.

„Je jasné, že som bol naštvaný a frustrovaný. Jemu o nič mu nešlo, preňho je deviate miesto úplné nič, ale pre nás by bolo všetkým. Išiel som do predbiehacieho manévru a viem, že by som sa pre neho poľahky dostal. Nemal absolútne žiadny dôvod ma takto vytlačiť,“ vyhlásil Russell.

Ten išiel vo svojich vyjadreniach ešte ďalej a myslí si, že Valtteri by si počínal inak, keby sa pred neho snažil dostať iný jazdec, čím jasne poukázal na to, že Bottas sa za žiadnu cenu nechcel nechať zahanbiť Russellom.

„Ponúka sa otázka, prečo si tak počínal v súboji o deviate miesto. Možno keby za ním bol niekto iný, tak by to neurobil. To mi vtedy bežalo mysľou,“ povedal Russell.