logo F1online.sk

Alonso berie vinu na seba: Nebol som dostatočne rýchly

Fernando Alonso
© Alpine Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2021

Formula 1 sa v roku 2020 vrátila do Imoly prvýkrát po štrnástich rokoch. Jediným pamätníkom vtedy ešte Veľkej ceny San Marína 2006 bol Kimi Räikkönen. S Renaultom tam však vtedy jazdil aj Fernando Alonso. Ten sa tak do malebného talianskeho mestečka vrátil s cirkusom F1 po pätnástich rokoch a minimálne po sobote môžeme povedať, že to zatiaľ nevyzerá na podarený návrat.

Pätnáste miesto v kvalifikácii a strata na tímového kolegu Estebana Ocona činí takmer pol sekundy. Na druhej strane každý jazdec, ktorý v sobotu Alonsa porazil, jazdil na tomto okruhu aj vlani. Španiel sa však pred mikrofónmi na nič také nevyhováral.

„Nebol som dostatočne rýchly,“ zhodnotil svoju kvalifikáciu rodák z Ovieda. „Auto bolo dobré, vyváženie bolo dobré a po každom kole som bol so spokojný. Bolo to z mojej strany skrátka príliš pomalé.“

„Zajtra to budú s touto štartovou pozíciou náročné preteky. Imola nie je známa ako miesto, kde sa dá predbiehať, takže očakávam preteky plné problémov.“

Dôvod takéhoto zlého umiestnenia je podľa Alonsa jednoduchý: „Ak by som mal v kvalifikácii z auta iný pocit než v treťom tréningu, potom by som mohol povedať, že sme sa vydali zlým smerom alebo niečo podobné. Z auta som však v kvalifikácii mal dobrý pocit, presne ako v treťom tréningu. Takže si myslím, že to ide za mnou.“

„Dve alebo tri desatiny znamenajú päť alebo šesť miest k dobru. Nikdy si nemôžete byť stopercentne istý, ale myslím si, že som to ja, ktorý sa musí zlepšiť. Toto je náročná trať, ktorá od vás vyžaduje sebadôveru aj dôveru v auto,“ dodal Alonso.

Alpine priviezol do Imoly rad vylepšení, ktoré mali výkonnosť auta posunúť vpred. Výsledok sa však zatiaľ nezdá omnoho lepší než v Bahrajne. Napriek tomu si je dvojnásobný šampión istý, že vylepšenia sa na výkonnosti auta odrazili.

„Myslím si, že všetky nové diely, ktoré sme sem priviezli, fungovali správne. Určite je to po výkonnostnej stránke krok vpred. Som spokojný s prácou, ktorú chlapci odviedli a auto je teraz určite rýchlejšie. Bohužiaľ sa mi z toho nepodarilo dostať maximum, dúfajme, že v Portimau sa nám podarí obe autá dostať do Q3 a pomôžeme tímu čo najviac,“ povedal dvojnásobný šampión.