logo F1online.sk

Hamilton: Konečne sú tu oba Red Bully, podľa mňa to je skvelé

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2021

Lewis Hamilton si vďaka dnešnému kvalifikačnému víťazstvu môže už o dva týždne v Portugalsku robiť zálusk na jubilejnú 100. pole position v kariére. Ešte predtým sa však pokúsi o 97. víťazstvo. Ak ho získa, zrejme sa tak stane po poriadne tuhom boji, veď za ním odštartujú hneď dva Red Bully. Aby toho nebolo málo, tentoraz sa bude musieť zaobísť bez pomocníka Bottasa. Brit konštatuje, že sa na to veľmi teší; práve napínavá veľká cena je to, čo si želá.

Kvalifikácia taká bola. Hamiltona, Péreza, Verstappena a takmer i Landa Norrisa delila menej ako jedna desatinka a rozhodovali aj tie najmenšie detaily.

“Žasnem nad tým, aké to bolo tesné a vzrušujúce,” prehovoril po kvalifikácii Lewis Hamilton. “Poriadne to pridá do kotla, začne sa vyplavovať adrenalín. Vtedy som nevedel, či sa títo chlapci v poslednom kole zlepšili, a to hodnú chvíľu. Bol som nervózny. Bolo to vzrušenie z tesného súperenia.”

“Mali sme skvelý deň, no vôbec som nečakal, že sa ocitneme pred oboma Red Bullmi. Tento víkend vyzerali byť veľmi rýchle. V niektorých momentoch boli pred nami o šesť desatín, naozaj sme nevedeli, kde sa vynoríme,” nechal sa počuť sedemnásobný majster sveta, ktorý nemohol zabudnúť na inžinierov. “Z auta som mal už od začiatku víkendu lepší pocit, takže klobúk dolu pred tímom za jeho tvrdú prácu, aby ten rozostup čo najviac zúžili.”

Pole position však nebola čisto ich zásluha, strieborným šípom pomohli poveternostné podmienky v Imole. Zrazu nebolo také ťažké udržať pneumatiky v optimálnom okne. “Samozrejme, teploty v Bahrajne boli úplne iné, povrch trate bol iný, v Bahrajne sme sa tiež trápili s prehrievaním gúm a vetrom.”

“Zdá sa, že tu také problémy nemáme. Je tu chladnejšie, takže len veľmi ojedinele sme sa ocitli nad optimálnymi teplotami pneumatík. To nás zrovnalo s Red Bullmi. Išlo o to koncentrovať sa na balans, nuž a pneumatiky majú veľmi úzke pracovné okno, v ktorom fungujú najlepšie. A tiež by som povedal, že v porovnaní s uplynulými rokmi máme auto, ktoré je viac na hrane noža,” uvažuje rodák zo Stevenage.

V nedeľu čaká Hamiltona ťažká úloha, a teda udržať za sebou oba červené býky, ktoré už teraz zúrivo hrabú kopytami s cieľom Hamiltona prevalcovať. Brit sa na ich pokusy predrať sa dopredu teší.

“Myslím si, že je skvelé, že tu konečne máme oba Red Bully. Z pohľadu stratégie to bude určite náročnejšie. Bude to veľká výzva, pretože majú skvelú pretekovú rýchlosť. Tá ich bola v dlhších jazdách o trochu lepšia, ale som šťastný,” prezradil.