logo F1online.sk

Pole position v Imole si uzurpoval Hamilton, Red Bully tesne za ním

Lewis Hamilton pred Sergiom Pérezom
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2021

Prekvapený bol Lewis Hamilton i jeho inžinier. I napriek tomu, že za všeobecného favorita bol považovaný Max Verstappen, mu Mercedes dokázal vytrhnúť z rúk trofej za pole position. Napokon rozhodovali stotinky sekundy, Hamilton ich na Péreza našiel necelé štyri. Favorit Verstappen napokon obsadil len tretiu priečku.

Lewis Hamilton získal svoju 99. pole position v kariére a počet okruhov, na ktorých sa mu podarilo vyhrať kvalifikáciu, zaokrúhlil na 30, keď si k menu pripísal čas 1:14,411s. A kým on sa radoval, Pérez s Verstappenom za ním krútili hlavami. Obaja totižto mali pocit, že mohli skončiť pred Hamiltonom.

Sergio Pérez ľutoval prejazd poslednej zákruty, v ktorej podľa svojich slov spravil chybu. Nebyť jej, stratu 0,035s mohol poľahky zmazať.

Max Verstappen zas chyboval v sekcii Tamburello, kde vyšiel až na trávnik. “To kolo bolo nahovno,” zhodnotil po prejazde cieľom. Celú Holanďanovu jazdu si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Štvrté miesto s odstupom 0,329s na Lewisa Hamiltona získal Charles Leclerc. Monačan bol so svojím výkonom spokojný na rozdiel od Carlosa Sainza, ktorý nepostúpil ani do tretej časti kvalifikácie a skončil len jedenásty. Bude sa môcť tešiť aspoň z výhodu pneumatikového výberu na štarte pretekov, ktorý by ho mohol posunúť dopredu, keďže do Q3 postúpili na stredne tvrdej zmesi len Mercedesy a Verstappen.

Piaty skončil Gasly pred dvojicou McLarenov, ktoré mohli byť i vyššie, čo potvrdil Lando Norris svojím posledným kolom. Po ňom sa objavil na druhej priečke, žiaľ, komisári mu kolo zmazali za prekročenie limitov trate a Brit spadol na konečné siedme miesto.

Čo sa stalo s Valtterim Bottasom? Fín počas kvalifikácie vôbec nevyzeral byť vo svojej koži, čo v samotnom závere podčiarklo polsekundové manko na víťaza kvalifikácie, jeho kolegu Hamiltona. V Q3 tak porazil len Estebana Ocona s Lanceom Strollom.

Z výborného výkonu sa môžu tešiť Williamsy, ktoré sa dostali do Q2 s oboma svojimi autami prvýkrát od minuloročného Maďarska. Medzi nich sa vošiel len trinásty Sebastian Vettel, ktorý opäť stratil na Lanca Strolla. Z Q2 nepostúpil ani Fernando Alonso.

Prvá časť kvalifikácie sa ani poriadne nestihla rozbehnúť a okruh v Imole si vypýtal prvú obeť. Júki Cunoda stratil kontrolu nad svojím autom vo Variante Alta a svoj monopost totálne zošrotoval. Nasledovala červená vlajka, po ktorej sme vedeli, že Cunoda vyštartuje z posledného miesta.

V Q1 s ním vypadli aj Alfy Romeo a Haasy, z ktorých bol opäť lepší Mick Schumacher.

Image