logo F1online.sk

Red Bull odhalil problémy s brzdami, kvôli nemu Pérez v Bahrajne nepostúpil do Q3

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 4. 2021

Od príchodu Sergia Péreza si Red Bull sľuboval výrazné zlepšenie výsledkov v porovnaní s jeho predchodcami Pierrom Gaslym a Alexom Albonom. Prvá kvalifikácia sezóna 2021 tak bola veľkým sklamaním, Mexičan sa nedostal ani len do Q3. Rozhodnutie pokúsiť sa kvalifikovať na stredne tvrdej zmesi však aj dnes obhajuje, o postup ho vraj pripravil problém s brzdami.

Pérezovi pred jeho druhým pokusom v Q2 sebavedomie rozhodne nechýbalo. Hoci na konte nemal žiaden zajazdený čas — v štvrtej zákrute prekročil limity trate a komisári mu ten prvý zmazali —, druhý pokus nešiel “na istotu” na mäkkých gumách, ale pokračoval na stredne tvrdej zmesi.

Helmut Marko to neskôr označil za chybu tímu, ktorý mal Pérezovi jednoducho nasadiť mäkké pneumatiky. Až neskôr sa podľa Péreza ukázalo, že toto v skutočnosti nebol hlavný problém. Ten súvisel s brzdami.

“Po prvom výjazde sme mohli zmeniť stratégiu,” uznáva Pérez na tlačovke v Imole. “Ale ja som sa cítil sebavedomo, pretože len v jednej zákrute som stratil tri desatiny sekundy, keď som v nej spravil chybu. Cítil som sa sebavedomo, že zajazdím potrebný čas.”

“Mali sme však problém s brzdami, ktorý sme odhalili až neskôr. Teraz už rozumieme tomu, čo sa pokazilo. Myslím si, že nebyť tej poruchy, tak by sme sa určite dostali do ďalšej časti kvalifikácie,” vyhlásil kolega Maxa Verstappena.

Stratégiu Pérez obhajuje: “Bolo to správne. Ak máte auto, s ktorým sa dá získať ten najlepší výsledok, musíte byť aj na najlepšej možnej stratégii. Ak to znamená zariskovať, tak zariskujeme. Keď vezmeme do úvahy, že sme si mysleli, že máme dostatočnú rýchlosť, tak to bolo správne rozhodnutie.”

Pérez tak bude dúfať, že tento víkend dokáže Mercedesom uchmatnúť nejaké body spred nosa a pomôže svojmu tímu k zisku konštruktérskeho titulu, a Verstappenovi k tomu jazdeckému. V tíme sa predsa len už cíti oveľa komfortnejšie.

A tento víkend by mu mal pomôcť i fakt, že staví na Verstappenove nastavenia. “V Bahrajne som spravil obrovský pokrok, pokiaľ ide o pochopenie auta. Bolo by však veľmi ľahké sa stratiť a vybrať sa smerom, ktorý naše auto nezrýchli.”

“Max, jeho štýl riadenia auta, aké prekážky sa snaží prekonať, je pre nás dosť dobrou referenciou. Myslím si, že kľúčové bude sa pokúsiť jeden druhému veľmi nevzdialiť. On už má vybudovaný celkom dobrý základ, keď príde na vyextrahovanie maximálneho výkonu z auta, myslím si teda, že aj my sa musíme pohybovať čo najbližšie k tejto oblasti,” zhrnul Pérez.