logo F1online.sk

Norris krotí očakávania: Je jasné, čo sa stane zajtra…

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 3. 2021

McLaren v piatok ukázal sľubnú rýchlosť, v tíme však brzdia prehnané očakávania. Stále je to „len“ piatok, reálnu rýchlosť spoznáme až v kvalifikácii a v pretekovom tempe.

Lando Norris odjazdil 45 kôl, v FP1 bol tretí, v FP2 dokonca druhý s minimálnou stratou na Verstappena. Nemyslí si však, že sa McLaren bude na týchto pozíciách pohybovať aj vo zvyšku víkendu.

„Vyzerali sme rýchli, ale myslím si, že je jasné, čo sa stane zajtra. Očakávam, že tie štyri autá budú pred nami. Nikdy však neviete, môžeme byť prekvapením,“ zostáva Norris nohami na zemi. Predpokladá, že „papájoví“ budú skôr bojovať s AlphaTauri či s Ferrari.

Podľa 21-ročného Brita je ešte na monoposte McLarenu čo vylepšovať. „V aute sa cítim dobre, teda v určitých oblastiach. V iných to zase nie je tak dobré, to musíme zlepšiť. Ak sa nám to do zajtra podarí, budem spokojnejší. Najmä v stredných a rýchlych zákrutách necítim v aute potrebnú sebadôveru. V niektorých scenároch bol auto dobré, v iných horšie. Závisí to aj od vetra a teploty, taktiež od množstva paliva v nádrži. Počas noci sa pokúsime zapracovať na viacerých oblastiach,“ doplnil Lando Norris.

Možno sa zdá, že mladý Brit je po druhom a treťom mieste prehnane negatívny, no pamätáme si minulú sezónu. Často sa stávalo, že v prípade McLarenu platilo, že čím lepší piatok, tým horšie preteky. A zase naopak. Možno aj preto to v britskom tíme nepreháňajú s nadšením. „Nechcem byť prehnane sebavedomý. Nemyslím si, že na týchto pozíciách budeme nevyhnutne aj zajtra. Uvidíme, čo dokážeme do zajtra na aute zlepšiť, pretože dnes skutočne nebolo ideálne,“ uzavrel mladý Brit.

Na margo Landa Norrisa a jeho piatku ešte dovysvetlime, že problémy s pohonnou jednotkou, ktoré počas jázd hlásil, neboli nič vážne. Podľa jeho slov len inžinieri skúšali rôzne nastavenia a “niektoré fungovali lepšie než iné”.

Daniel Ricciardo dnes čo sa týka časov trochu zaostal za mladším, no služobne starším tímovým kolegom. Austrálčan absolvoval 42 kôl, v prvom tréningu skončil deviaty, v druhom šiesty. Nehlásil však žiadne vážnejšie ťažkosti a víkend má dobre rozbehnutý.

„Myslel som si, že hodinový tréning bude oproti pôvodnému 90-minútovému ľahší s menším časom na trati, no v skutočnosti bol pomerne chaotický. Tú polhodinu sme cítili, prešlo to rýchlo. Máme šťastie, že sme v Bahrajne jazdili pred pár týždňami, a mohli sme na to od začiatku dupnúť. Snažili sme sa vyťažiť maximum z času na trati. Stále sa len dostávam do bodu, v ktorom by som chcel byť. Snažím sa nájsť pár vecí na aute i na seba. Verím, že zajtra urobím ďalší krok, aby sme sa dostali tam, kde chceme byť,“ zhodnotil Daniel Ricciardo svoje prvé tréningy v novom tíme.

McLaren je čisto z pohľadu dosiahnutých časov tretí najrýchlejší tím, no reálny obraz dostaneme až v kvalifikácii a pretekoch. Nevieme, kto dnes jazdil s akým množstvom paliva a v akom nastavení motorov.

„Prvé tréningy novej sezóny sú vždy rušné, dnes boli ešte intenzívnejšie, keď sa skrátil čas z 90 minút na hodinu. Našťastie, nemali sme žiadne vážne problémy. Tím odviedol dobrú prácu, vďaka ktorej sme oboma tréningami prešli hladko a splnili program. Zmena podmienok z dňa na noc a meniaci sa vietor prináša v Bahrajne vždy viac zaujímavosti. Navyše, štartové pole vyzerá ohromne konkurencieschopné a tesné, čiže nás čaká veľa práce v príprave na kvalifikáciu a preteky. Začali sme však produktívnym piatkom,“ povedal pretekový riaditeľ Andrea Stella.

Súvisiace články