logo F1online.sk

Ecclestone by zakázal podporu BLM, kľaknutie pred pretekmi i Hamiltonove tričká

Lewis Hamilton pred VC Toskánska
© Lewis Hamilton/Twitter
Ladislav Király
Ladislav Király23. 3. 2021

Bernie Ecclestone nie je celkom spokojný s niektorými aspektmi boja, ktorý zvádza Lewis Hamilton. Sedemnásobný majster sveta F1 sa usiluje o dosiahnutie väčšej diverzity a o výraznejšie potlačenie rasizmu, avšak často podporuje organizáciu Black Lives Matter, s ktorou sa nestotožňuje každý.

Ecclestone dokonca naznačil, že Formula 1 je kvôli týmto veciam až „príliš politická“ a Hamilton je zneužívaný kvôli peniazom. Ak by bol ešte pri kormidle, tak by si vraj pred pretekmi nikto nemohol kľaknúť a nikto by na pódiu nenosil tričká poukazujúce na problematiku rasizmu. Na tieto miesta vraj politika nepatrí.

„Jeho otcovi som už povedal, že Lewis by mal byť opatrný,“ pripomenul Ecclestone v rozhovore pre Telegraph. „Je totiž využívaný ľuďmi podporujúcimi Black Lives Matter, ktorí z toho majú veľké množstvo peňazí. A nikto vlastne nevie, kam potom putujú.“

„Ak by som bol ešte vo vedení športu, tak by na pódiu nikto nenosil tie tričká, to je isté. A stopercentne by sa pred pretekmi nerobilo to kľaknutie,“ zdôraznil Brit, ktorého teda netešia snahy Formuly 1 pokračovať v týchto veciach.

Väčšina pretekárov si pravidelne kľakla spolu s Lewisom Hamiltonom, ale nie každý. Max Verstappen, Charles Leclerc či Kimi Räikkönen ostávali stáť; s bojom proti rasizmu problém nemajú, avšak kľaknúť pre podporu hnutia BLM si nechceli.

Rovnako tak Daniil Kvjat, podľa ktorého je niečo také pre Rusa neprípustné – pokľaknúť možno len pred svojou krajinou, vlajkou alebo Bohom.

Lewisa Hamiltona v jeho boji podporuje aj tím Mercedes, ktorý symbolicky namaľoval auto na čierno.

Súvisiace články