logo F1online.sk

Toto Wolff odporúča zlúčiť víkendy Formuly 1 a Formuly E

Toto Wolff
© Mercedes
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 3. 2021

Vedúci predstaviteľ majstrovského tímu Mercedes verí, že zlúčenie víkendov v rámci šampionátov Formuly 1 a Formuly E je dobrý nápad. Na druhej strane však nečaká, že by sa také niečo rodilo ľahko.

Sériu Formuly E mnohí považujú za budúcnosť motoristického športu, obzvlášť v čase, keď sa Formula 1 snaží znížiť svoj vplyv na životné prostredie. Len nedávno ohlásil svoj postoj k zlúčeniu víkendov aj zakladateľ Formuly E, Alejandro Agag.

„Bernie (Ecclestone) mal prevziať kontrolu nad Formulou E, interne ju vytvoriť a riadiť, aby sa mohlo rozhodnúť, čo s ňou bude ďalej,“ uviedol Agag pre Car Advice.

„Formula E sa z hľadiska úrovne prestíže a publika veľmi líši od Formuly 1. Stále si však myslím, že budúcnosť je ich zlúčenie. Neviem však, kedy k tomu dôjde a či to akcionári budú chcieť urobiť,“ pokračuje zakladateľ Formuly E.

„Ale myslím si, že Formula 1 musí prejsť na elektrický pohon. Ak to neurobí spoločne s Formulou E, tak to bude môcť spraviť až o 19 rokov, pretože vtedy končí naša licencia — za predpokladu, že licenciu dostanú — a to je skutočne neskoro,“ hovorí Alejandro Agag poukazujúc na exkluzívne práva šampionátu na použitie čisto elektrických pohonných jednotiek. „Práva sme dostali na 25 rokov, máme za sebou šiesty rok a čaká nás ďalších 19.“

Mercedes je súčasťou Formuly E od roku 2018 a šéf tímu Mercedes F1, Toto Wolff, má pocit, že zatiaľ by sa namiesto zlúčenia oboch sérií preteky Formuly 1 a Formuly E mali konať v rovnakých súťažných víkendoch.

„Obidve spoločnosti patria tomu istému mužovi — Johnovi Maloneovi (predseda Liberty Media). Doteraz zlyhávalo to, že sa obe platformy snažia zaujať čo najvýhodnejšiu pozíciu,“ uvádza Wolff, ktorého cituje Speedweek.

Ako však zdôraznil Wolff, dosiahnuť to, aby zainteresované strany súhlasili s takýmto usporiadaním, nie je jednoduché.

„Ak bude jedného dňa možné zlúčenie, mohlo by sa jazdiť na rovnakých súťažných víkendoch, napríklad na mestských okruhoch,“ dodal Toto Wolff. „Myslím si, že je to skvelá vec. Vyžaduje si to však súhlas všetkých zúčastnených strán a to, ako vieme, nie je v motoristickom športe ľahké.“

Súvisiace články