logo F1online.sk

O konci Hamiltonovej kariéry nerozhodne ôsmy titul, ale úsmev na tvári

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2021

Dominantný muž v dominantnom aute. Mercedes a Lewis Hamilton vytvorili vo Formule 1 skutočnú dynastiu ovenčenú mnohými úspechmi. Nič však netrvá večne a jedného dňa sa bude musieť aj tento veľký šampión z F1 stiahnuť. No ako sám povedal, ôsmy titul nebude hrať v rozhodovacom procese rolu.

Hamilton podpísal s Mercedesom vo februári tohto roka len ročný kontrakt. Špekulácie o novej zmluve a jednaniach o nej sa tak môžu čoskoro opäť vyrojiť. Ani sám sedemnásobný šampión nedokáže povedať, kedy príde čas odísť, prípadný ôsmy titul však v tomto smere nebude hrať rolu.

„Vo svojom vnútri som dospel k zásadnému rozhodnutiu. Nechcem, aby zisk ôsmeho titulu bol pre mňa nejakým rozhodujúcim faktorom,“ vyhlásil Hamilton pri odhalení nového monopostu Mercedesu. „Stal som sa pretekárom, pretože som miloval pretekanie. To musí zostať podstatou toho, čo robím. Ak by som prestal milovať pretekanie a išlo mi len o všetky úspechy, zišiel by som zo svojej vlastnej cesty.“

„Samozrejme, ôsmy titul je veľkým snom, nemyslím si však, že rozhodne o tom, či zostanem alebo budem pokračovať. Bude to skôr o tom, či ešte stále budem mať na tvári úsmev, keď si nasadím helmu a vyjdem z garáže.“

„Minulý rok bol naozaj ťažký pre všetkých, nielen pre mňa. Stále však priniesol aj niekoľko fantastických okamihov. Bude taký istý aj tento rok? Užijem si ho? Už teraz som nadšený, takže som si istý, že bude,“ povedal Hamilton.

Pre sedemnásobného šampióna však Formula 1 už nie je len o pretekaní. Svoje meno využil aj v ostatných sférach a chce v tom pokračovať aj naďalej. Boj proti rasizmu, za väčšiu diverzitu a zelenšiu planétu bude na programe aj v tomto roku.

„Som odhodlaný sa do toho v tejto sezóne naplno pustiť a dodávať kvalitné výsledky. Stále milujem to, čo robím. Vo všeobecnosti som v dobrej pozícii, keďže sa nemusím viazať na niekoľko rokov, a tak som zvolil len ročnú zmluvu. Uvidím, ako sa tento rok vyvinie a ako na tom budeme,“ povedal Hamilton.

„Na čo sa veľmi sústredím je tiež otázka diverzity a problémy s ňou súvisiace. Stále to je jeden z hlavných problémov dneška, ktorý sa nevyrieši z noci na deň. Dôležité je, že podnikáme kroky a máme výsledky. Som naozaj hrdý na môj tím a to, čo sme podnikli. Vidíme drobný progres, ideme krok po kroku.“

„To bude taktiež jeden z mojich motorov v tomto roku,“ dodal sedemnásobný šampión.