logo F1online.sk

Ferrari obhajuje šprintové preteky. Binotto: Rokovania vyzerajú sľubne

štart VC Veľkej Británie 2019 – Silverstone
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2021

Šéf Ferrari Mattia Binotto dúfa, že sa Formule 1 podarí úspešne dotiahnuť do konca rokovania ohľadom šprintových pretekov, ktorých by sme sa mali dočkať na troch tohtoročných podujatiach. Návrh vníma ako veľmi sľubný, a preto ho chce aj podporiť.

Ak návrh napokon prejde, tak v Kanade, Taliansku a v Brazílii sa budeme musieť nastaviť inak. Kvalifikácia totižto prebehne už v piatok, v sobotu sa budú konať 100-kilometrové šprintové preteky a v nedeľu riadna veľká cena.

Na poslednom zasadnutí Komisie F1, na ktorej boli prítomní aj zástupcovia tímov, sa vraj táto myšlienka dočkala “širokej podpory”. Nuž a za by hlasovalo aj Ferrari, ktoré predpokladá, že pozmenený formát by priniesol viac nepredvídateľných výsledkov.

“Veríme, že zmena, ktorej výsledkom budú veľkolepejšie a napokon aj nepredvídateľnejšie preteky, bude dobrá,” zamyslel sa šéf Ferrari Mattia Binotto. “Pri týchto rokovaniach sme proaktívni. Podporujeme zmenu, ak tá zmena splní cieľ, ktorý som práve spomenul.”

Taliansky inžinier následne pokračoval: “Rokovania práve prebiehajú. A diskusie, ktoré teraz vedieme, vyzerajú, že budú mať sľubný výsledok. Myslím si však, že sa budeme musieť pozrieť na detaily. Detaily budú hrať dôležitú úlohu. Spolupráca teda musí pokračovať, snáď sa nám podarí nájsť dobré riešenie.”

Namieste je však obava, či dva preteky v jeden víkend len viac neznechutia publikum, najmä, ak oba bude pravidelne vyhrávať Mercedes. Súčasný návrh totižto nehovorí o žiadnom premiešaní štartového poľa či obracaní poradia. Pilot, ktorý získa v piatok pole position, bude mať v sobotu najväčšiu šancu vyhrať, a teda vyštartovať z prvého miesta aj v nedeľu.

Sergio Pérez označuje šprintové preteky za riskantné, Daniel Ricciardo sa zas obáva toho, že riadne víťazstvá vo veľkej cene stratia na hodnote, najmä, ak sa budú udeľovať body aj v sobotu.

“Ja si myslím, že kým to neskúsime, tak viac nezistíme,” reaguje Carlos Sainz. “Je však veľmi dôležité, aby hlavné preteky, samotná veľká cena, nestratila na hodnote. Je to trochu nebezpečné, že počas niektorého víkendu môžu byť dvaja víťazi. Musíme sa postarať o to, aby z tých pretekov vzišiel len jeden víťaz. Ak by sme to však mali niekedy skúsiť, tak v roku 2021. Keď sa pozerám na budúcnosť, tak si myslím, že toto je vhodná príležitosť na takýto test.”

Charles Leclerc so svojím kolegom v podstate súhlasí. “Myslím si, že by sme to mali aspoň skúsiť. Musíme pochopiť, ako to všetko bude fungovať, napríklad s bodovaním.”

“Najdôležitejšie je, aby hlavné preteky zostali hlavnými pretekmi a aby ich hodnota neklesla. To je podľa mňa to dôležité. Ale vyskúšať to môže byť zaujímavé, v kratších pretekoch budeme môcť viac útočiť. Ja budem rád, ak to skúsime,” doplnil.