logo F1online.sk

Formula 1 chce pretekať v Saudskej Arábii “aspoň ďalších desať rokov”

Saudská Arábia, Džidda
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2021

Saudskej Arábii sa podarilo pretlačiť do dlhodobých plánov Formuly 1. Podľa šéfky promotérov pretekov F1 Chloe Targett-Adamsovej sa v krajine bude pretekať najbližšiu dekádu, ak nie dlhšie.

Prvé dve podujatia budú ešte prechodné a uskutočnia sa na mestskom okruhu v Džidde, no už v roku 2023 má byť dokončená trať len pár kilometrov od hlavného mesta Rijádu, z ktorého vznikne ďalšia stálica v kalendári.

“Je vynikajúce, že sa nám podarilo so Saudskou Arábiou dohodnúť, podpísať zmluvu a všetko oznámiť ešte počas pandémie,” hovorí Chloe Targett-Adamsová. “Veľmi sa tešíme na to, že tam budeme pretekať, ide o dlhodobú víziu budovania športu na Strednom východe.”

“Na Strednom východe máme dvoch úžasných partnerov medzi našimi sponzormi, v Abú Zabí a Bahrajne sme si vybudovali dlhodobé vzťahy, ktoré sú aj veľmi úspešné. Pre Formulu 1 je preto veľmi zaujímavé predstaviť nové preteky na Strednom východe, a to v takej lokalite, akou je Saudská Arábia s jej mladou demografiou, početnou populáciou, záujmom o motoršport a automobilový sektor, nuž a tiež možnosťou načrieť do trhov v severnej Afrike a iných oblastiach Stredného východu,” vysvetľuje šéfka pre organizáciu a propagáciu pretekov.

“Tohtoročné prvé preteky v Džidde sa uskutočnia na dočasnom okruhu, ktorý už teraz získava svoju tvár, čo počas pandémie nie je vôbec jednoduché. Tím v Saudskej Arábii odvádza skvelú prácu. Naozaj sa tešíme, že tam budeme pretekať a Formulu 1 predstavíme novému trhu, pretože to je vždy vzrušujúce,” vyhlásila.

Nuž a na margo spomínanej dlhodobej spolupráce Formuly 1 a Saudskej Arábie Targett-Adamsová vzápätí poznamenala: “Ako minimum považujeme desať rokov, ak nie dlhšie. Keď idete na nový trh, ktorý je taký kľúčový ako Saudská Arábia, tak musíte byť schopní zainvestovať.”

Formula 1 tak svojím dielom Saudskej Arábii pomôže zbaviť sa závislosti na peniazoch z ropy, ktorej hodnota bude v budúcnosti klesať. “Dlhodobá investícia tu dáva zmysel, keď sa pozrieme na Saudskú Arábiu, ich víziu 2030, čo sa snažia dosiahnuť a aké sú ich ciele. V krajine chcú vybudovať záujem o Formulu 1 a motoršport.”

Mnohí fanúšikovia nie sú veľmi spokojní s tým, že sa Formula 1 vybrala do krajiny, v ktorej dodržiavanie ľudských práv pokrivkáva. Časť z nich dokonca na protest chystá bojkot tohtoročných pretekov v Džidde.

“Myslím si, že je naozaj dôležité si klásť aj takéto otázky,” reaguje Targett-Adamsová, podľa ktorej sa šport venuje aj tejto problematike. “Z pohľadu Formuly 1 sa snažíme komunikovať s partnermi. Aj v kontraktoch máme nastavené pracovné rámce, ktorými sme vytýčili naše očakávania po stránke ľudských práv a toho, ako sa bude zaobchádzať s našimi zamestnancami.”

“S promotérmi a vládnymi akcionármi vedieme dobrý dialóg. Je to teda téma, ktorej sa venujeme, učíme sa o ich kultúre a zvykoch a práci s našimi promotérmi, keďže to má súvis s naším podujatím F1,” doplnila.

Súvisiace články