logo F1online.sk

Nediskutujeme o návrate Hondy, konštatuje Horner

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 2. 2021

Potom, čo sa Formula 1 dohodla, že od marca budúceho roka zastaví vývoj pohonných jednotiek, sa zdá byť zbytočné, aby Honda zo športu odchádzala. Avšak, o jej odchode už niet žiadnych pochýb a jej možný návrat je v nedohľadne. Momentálne sa o ňom vôbec nehovorí, tvrdí Christian Horner.

FIA už na svojej stránke zverejnila nové pravidlá, v ktorých sa objavili aj state pojednávajúce o zmrazení vývoja. K nemu oficiálne dôjde 1. marca 2022, od tohto dátumu nebude možné vyvíjať spaľovací motor, turbo, MGU-H, výfukový systém, palivo a motorový olej.

Špecifický dátum ukončenia vývoja má jednotka MGU-K, batéria a elektronika, ktoré je možné vyvíjať až do 1. septembra 2022. Avšak, v rámci budúceho roka možno tieto komponenty vylepšiť len raz. Je teda na rozhodnutí výrobcov, či ich vylepšia pred sezónou alebo si to odložia na neskôr.

A hoci od marca začne platiť spomínané zmrazenie, isté zásahy do pohonných jednotiek budú stále povolené. Po dohode s FIA bude možné odstraňovať problémy so spoľahlivosťou, bezpečnosťou či robiť kroky, ktoré by viedli k zníženiu nákladov. Výrobca však bude musieť FIA presvedčiť, že sa po takomto zásahu nezvýši výkon agregátu.

Faktom teda zostáva, že výrobcovia motorov budú mať od nasledujúcej sezóny len malé náklady v porovnaní s aktuálnym rokom. Pre Hondu už teda nemá odchod z Formuly 1 veľký význam, veď ani prípadné úspechy Red Bullu nebude môcť oslavovať ako svoje — pohonná jednotka dostane meno Red Bull —, hoci by sa na nich podieľala.

Podľa Christiana Hornera, ktorého cituje racefans.net, sa momentálne o návrate Hondy nehovorí v žiadnom časovom horizonte. “Honda už spravila svoj krok, z Formuly 1 odchádza, aby sa plne koncentrovala na udržateľné technológie a víziu roka 2050. Ich spoločnosť sa bude koncentrovať na túto tému.”

“Neprebehli žiadne rozhovory o potenciálnom návrate Hondy. My sme im len vďační, že pristúpili na túto dohodu a umožnili nám pokračovať s motorom, ktorý bude určite konkurencieschopný,” skonštatoval šéf červených býkov.