logo F1online.sk

Horner: Získať do Red Bullu jazdca mimo zaužívanú schému je dospelý krok

Sergio Pérez
© Racing Point
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka23. 2. 2021

Tímový šéf Red Bullu Racing Christian Horner prehlásil, že rakúsko-anglická stajňa urobila dospelé rozhodnutie, keď angažovala pred novou sezónou Sergia Péreza. Bolo to prvý raz od roku 2007, čo sa býci rozhodli získať pilota, ktorý by neprešiel ich juniorským programom.

Pérez je prvým jazdcom Red Bullu od roku 2007, ktorý neprešiel juniorským programom tohto tímu. Naposledy k obdobnému procesu došlo, keď RBR získal Marka Webbera, ktorý vytvoril dvojičku s Davidom Coulthardom v roku 2007. Keď sa Coulthard v roku 2008 rozhodol odísť do dôchodku a nahradil ho Sebastian Vettel, Red Bull angažoval iba pilotov, ktorí prešli jeho juniorským tímom Toro Rosso.

V roku 2018, keď býkov opustil Daniel Ricciardo, prišiel na jeho miesto Pierre Gasly. Nedokázal sa však presadiť a veľmi rýchlo ho nahradil Alex Albon. Ani Thajčan však nepodával popri Maxovi Verstappenovi výkony, ktoré by ho udržali v sedadle jedného z najsledovanejších tímov celej F1.

Teraz prichádza Sergio Pérez, donedávna člen Racing Pointu, ktorý už nesie názov Aston Martin. Pozíciu, ktorú mal doteraz, po ňom prevzal Sebastian Vettel. Mexičan je zas nástupcom vyššie spomínaného Albona, ktorý bude v roku 2021 rezervným jazdcom Red Bullu.

„Bolo to nesmierne náročné rozhodnutie. Našťastie, mali sme dostatok času, aby sme ho dopodrobna premysleli. Prakticky sme na to mali celú sezónu,“ povedal Christian Horner v interview pre portál motorsport.com. „Nuž a pre pilota Sergiových kvalít bolo veľmi nezvyčajné byť v tom čase na trhu.“

„Dospeli sme teda k tomu, že pred ročníkom 2021 bude najlepšie k Maxovi umiestniť skúsenejšieho jazdca. Myslím si, že ísť mimo doteraz zaužívanú schému a dať Sergiovi šancu, bol dospelý krok.“

„Minulý rok jazdil veľmi dobre. Predovšetkým v poslednej tretine uplynulého ročníka,“ uvádza svoj názor Horner. Zároveň dodáva, že Alex Albon má stále v Red Bulle Racing svoje miesto, i keď nie je jazdcom F1 ako doteraz. „Ostáva súčasťou nášho tímu. V tomto momente, ako sa spolu rozprávame, jazdí na simulátore,“ pridáva aktuálne informácie.

Christian Horner dostal taktiež otázku, čo Red Bullu dáva podpísanie Sergia Péreza. „Má desať rokov skúseností v F1 a myslím si, že preukázal svoju schopnosť vyťažiť z pneumatík Pirelli maximum. A samozrejme, prináša obrovské skúsenosti do celého tímu, či už vďaka pódiám, ktoré dosiahol, ale aj vďaka výkonom, ktoré zaznamenal v autách, ktoré boli, s výnimkou minulého roku, pomerne nekonkurencieschopné.“

„Poznám Sergia dlho, jazdil za môj tím v GP2 niekoľko rokov dozadu (za Arden International, v roku 2009). Vždy som jeho kariéru sledoval so záujmom. To, že bude Sergio v budúcej sezóne jazdiť po Maxovom boku, je výsledkom okolností, ktoré priniesli túto príležitosť,“ zakončil tímový šéf Red Bullu Racing.

Súvisiace články