logo F1online.sk

Ecclestone vie, ako na šprintové preteky: Za každý bod o pozíciu vzad

Bernie Ecclestone
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala22. 2. 2021

Aj napriek minuloročnému odporu sa Formula 1 nevzdala myšlienky zorganizovať šprintové preteky, ba tie vraj majú medzi tímami aj slušnú podporu. Bernie Ecclestone sa však obáva, že v navrhovanej podobe divákom neprinesú nič zaujímavé. Predstavil preto svoje riešenie.

Na poslednom stretnutí Komisie F1 sa o šprintových pretekoch ešte nerozhodlo. Tímy vraj na tento nápad reagovali pozitívne, ale požiadali vedenie o väčšie množstvo času na podrobné preskúmanie toho, ako by tri upravené veľké ceny — v Kanade, Taliansku a v Brazílii — ovplyvnili šampionát.

Predstava je zatiaľ jednoduchá. Po piatkovej kvalifikácii by sme dostali poradie, v ktorom by jazdci štartovali v sobotu v 100-kilometrovom šprinte. Zaň by sa mohli udeľovať aj polovičné body. V nedeľu by sa pokračovalo už riadnymi pretekmi, na štarte ktorých by sa autá zoradili presne podľa výsledkov zo soboty.

To sa Berniemu Ecclestonovi vôbec nepozdáva. “Ľudia by pozerali hlavné preteky, len ak by ponúkli niečo iné ako tie šprintové,” cituje bývalého bossa efjednotky AMuS. “Prečo by mali byť nedeľné preteky iné ako sobotňajšie, keď sa podľa ich výsledku stanoví poradie na štarte?”

Nápad obrátiť v sobotu štartové pole podľa šampionátu sa neuchytil, no Ecclestone by predsa len chcel zostať pri myšlienke premiešania štartového poľa, hoci tentoraz pred nedeľnými pretekmi.

Má návrh: “Za šprintové preteky musíme udeľovať body a podľa nich potom premiešať štartové pole v hlavných pretekoch. Ak víťaz šprintových pretekov získa pätnásť bodov, tak v nedeľu príde o pätnásť pozícií. Toto je jediný spôsob, ako udržať napätie.”

Koľko bodov by sa udeľovalo v šprintových pretekoch — a teda aj koľko pozícií by jazdci na bodovaných priečkach stratili —, by bola ešte vec dohody. Od toho by sa odvíjali posuny na nedeľnom štartovom rošte. A mohli by sme sa dočkať zaujímavého taktizovania, mädlí si ruky Ecclestone.

“Vďaka tomuto systému budú oba preteky vzrušujúce. V sobotu preto, že si každý bude klásť otázku: Mal by som šprintové preteky vyhrať, ale potom v nedeľu stratiť tak veľa pozícií, alebo bude lepšie skončiť šiesty a v nedeľu odštartovať zo štvrtej priečky? Celkovo by mi to mohlo vyniesť viac bodov…”

“V hre by bolo viac taktizovania,” konštatuje Ecclestone, ktorý vo veci opäť vidí aj komerčnú výhodu. “V nedeľu by sa dopredu dostali aj také tímy, ktoré by to inak nikdy nezvládli. Ich sponzorom by sa dostalo viac pozornosti. Toto by bola zábava, z ktorej by mali všetci úžitok.”

Súvisiace články