logo F1online.sk

Do Formuly 1 chce vstúpiť nový tím Monaco F1 Racing

Monako, Monte Carlo, ilustračné
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala8. 2. 2021

Formula 1 sa už čoskoro môže rozrásť o jedenásty tím. Spoločnosť Monaco Increase Management nevzdáva svoju snahu dostať sa do Formuly 1, najnovšie už hovorí o podaní si prihlášky do šampionátu. Chce pretekať s tímom, ktorý by pôsobil pod názvom Monaco F1 Racing Team.

Monaco Increase Management pod vedením svojho zakladateľa a výkonného riaditeľa Salvatoreho Gandolfa už od roku 2019 avizuje, že má eminentný záujem využiť zmenu technických pravidiel a zavedenie rozpočtového stropu na vstup do Formuly 1 s vlastným tímom.

Avšak, pandémia, ktorá nečakane odložila štart novej technickej éry o rok, výrazne narušila Gandolfove plány. Začiatkom leta 2020 preto Gandolfo nevedel povedať, kedy bude pokračovať so svojou snahou. “Tento projekt stále žije, ale kvôli súčasnej situácii je nemožné naplánovať ďalšie kroky,” vysvetlil pred rokom.

Teraz sa však situácia vyjasňuje. Od roku 2022 začnú platiť nové technické pravidlá a púť k založeniu tímu so sídlom v Španielsku, konkrétne v priestoroch juniorského tímu Campos Racing, môže pokračovať.

Zmenu mena tímu mu už mal podľa portálu racefans.net odklepnúť Automobilový klub Monaka, ktorý má na starosti organizovanie miestnej veľkej ceny v šampionáte Formuly 1, ako i iných podujatí.

Medzičasom sa však objavila istá prekážka, ktorá vznikla s podpisom novej Concordskej dohody. Podľa nej je každý nový tím povinný zaplatiť poplatok vo výške 200 miliónov dolárov, ktorý bude prerozdelený medzi doteraz pôsobiace tímy šampionátu (viac o tom, prečo vznikol a ako funguje tu).

Avšak minulý týždeň výkonný riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali potvrdil, že v rámci Concordskej dohody existuje aj článok, ktorý za istých okolností umožňuje tento poplatok záujemcovi odpustiť a Liberty Media je ochotná o takomto kroku pouvažovať.

Monaco Increase Management tento ústretový krok veľmi privítalo, hovorí Salvatore Gandolfo v pondelňajšom vyhlásení: “Súčasný projekt tímu Monaco F1 Racing bol prvým, ktorý začal s vedením Formuly 1 rokovať o možnosti vstupu, a to ešte v roku 2019, a začal podnikať kroky k vybudovaniu svojich štruktúr uvedomujúc si potenciál nových technických pravidiel, ktoré mali pôvodne vojsť do platnosti v roku 2021.”

“Veríme, že nedávne vyhlásenia nového výkonného riaditeľa Formuly 1 Stefana Domenicaliho, v ktorých naznačuje, že vstupný poplatok pre nové tímy by bolo možné odpustiť, predstavuje krok správnym smerom. Ceníme si otvorený prístup zo strany Stefana a FIA a sme pripravení spraviť ďalšie nevyhnutné kroky k tomu, aby sme dokončili proces prihlasovania sa,” doplnil Gandolfo.

V projekte Monaco F1 Racing nájdeme aj niekoľko známych mien, napríklad Danieleho Audetta, ktorý bol v časoch Nikiho Laudu športovým šéfom Ferrari či neskôr šéfom tímu Super Aguri. Z pilotov môžeme hovoriť o bývalom juniorovi Mercedesu Pascalovi Wehrleinovi a Alexovi Palouovi, o ktorých sa v súvislosti s novým tímom hovorí ako o potenciálnych kandidátoch na sedačku.

Súvisiace články