logo F1online.sk

Juniori Ferrari odjazdili prvý deň, Alesiho „posledný tanec“ s Ferrari

Giuliano Alesi
© Twitter/Ferrari Driver Academy
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2021

Scuderia Ferrari začala v pondelok vo Fiorane súkromné päťdňové testy s monopostom SF71H z roku 2018. Prvý deň si medzi seba rovnomerne rozdelilo trio juniorov z akadémie tímu, Giuliano Alesi – Marcus Armstrong – Robert Švarcman. Pre prvého menovaného to zároveň bola rozlúčka s červenou uniformou.

Na trati nepanovali práve reprezentatívne podmienky. Na severe Talianska bolo ráno okolo nuly a miestami sa objavili i nejaké snehové vločky. Pondelkový program a vlastne i celé testy odštartoval Giuliano Alesi. Asi tridsať rokov po tom, čo prvýkrát zasadol monopostu Ferrari jeho otec Jean, sa toto slávne meno opäť objavilo v červenom.

Tento 22-ročný Francúz mal na svojom aute číslo 28, rovnako ako jeho otec v roku 1991. Kvôli vlhkej trati a nízkym teplotám musel byť Alesi najmä zo začiatku opatrný, pritom to bola jeho prvá skúsenosť s autom Formuly 1. Postupne však nabral tempo a pod podrobným dohľadom svojho otca svoj stint dokončil. Bola to však zároveň jeho labutia pieseň s Ferrari. Ešte minulý rok jazdecká akadémia oznámila, že Giuliano v Scuderii končí.

„Chcel by som poďakovať Ferrari Driver Academy za túto fantastickú príležitosť,“ povedal po pondelku Alesi. „Riadiť auto F1 je samo osebe vzrušujúce, o to viac za prítomnosti môjho otca a s jeho číslom na aute. Pokiaľ ide o ovládanie, tak auto nie je až také náročné zvládnuť, ale jeho výkon bol pre mňa prekvapujúci, zdá sa, akoby bol nekonečný. Neskutočná je aj jeho brzdná sila. Tento test bol pre mňa tou najlepšou možnou rozlúčkou s Ferrari. Teraz ma čaká nové dobrodružstvo v Ázii a ja sa už neviem dočkať.“

Krátko po jedenástej sa za volant posadil Novozélanďan Marcus Armstrong. Pre neho to takisto bola úplne prvá jazda v monoposte najvyššej motoristickej triedy. Marcusovi prvá sezóna vo Formula 2 tak úplne nevyšla, v tomto roku to preto skúsi znovu, tentoraz s tímom DAMS. Mimochodom, posledným Novozélanďanom v červenom monoposte bol ešte Chris Amon v roku 1969.

„V mojom živote to je mimoriadny deň a prebiehal tak, ako som očakával,“ povedal Armstrong. „Byť prvýkrát za volantom Formuly 1 je niečo kúzelné a keď je to ešte k tomu Ferrari, tak je to nezabudnuteľný zážitok. Ľudia hovoria, že najimpozantnejšie sú brzdy, ale je to tiež aerodynamický prítlak, rýchlosť v zákrutách, riadenie, rýchlosť a radenie prevodových stupňov. To všetko je v porovnaní s ostatnými kategóriami úplne z inej planéty.“

Tretím „pánom na holenie“ bol Robert Švarcman, ktorý jazdil takmer do západu slnka. Ruský pretekár bol z pondelkovej trojice tým najskúsenejším. S Ferrari absolvoval posezónne testy v Abú Zabí. Na jeseň takisto na tejto trati a s týmto autom testoval. Vtedy sa o svoj program podelil s Mickom Schumacherom a Callumom Ilottom.

„Riadiť monopost Ferrari je vždy pocta a priznám sa, že mi ten pocit už začínal chýbať. Dnes bol náš program s tímom zameraný na zlepšenie mojej spätnej väzby s inžiniermi a dúfam, že som odviedol dobrú prácu a robil to, o čo ma požiadali,“ povedal Švarcman.

Jazdy budú pokračovať aj v utorok, tentoraz je na rade Charles Leclerc, ktorý dostane k dispozícii celý deň.