logo F1online.sk

Začala sa prestavba desiatej zákruty na okruhu Catalunya

Prestavba desiatej zákruty v Barcelone
© Twitter/Barcelona-Catalunya
Milan Kubala
Milan Kubala13. 1. 2021

Od stredy je okruh v Barcelone vyhradený pre ťažké mechanizmy. Začala sa plánovaná prestavba desiatej zákruty, ktorej cieľom má byť zvýšenie bezpečnosti na tomto úseku trate.

Desiata zákruta si od roku 1991 prešla niekoľkými zmenami. Po otvorení okruhu šlo o dlhú ľavotočivú zákrutu, ktorá sa napojila na dlhú pravotočivú jedenástku. V roku 2004 došlo k prvej zmene. Formula 1 začala jazdiť na oveľa ostrejšom variante. Pomohlo to k zvýšeniu bezpečnosti a tvrdšie brzdenie zvýšilo šance na predbehnutie.

https://i.redd.it/qzb52xod5ja61.jpg

MotoGP medzitým pokračovala na pôvodnej verzii, no smrť Louisa Saloma na VC Katalánska 2016 prinútila šampionát presunúť sa na efjednotkovú. Následná prestavba výbehovej zóny síce motocyklom umožnila vrátiť sa na pôvodný variant, no až doteraz tak MotoGP neurobila.

Po skončení prác vznikne nová desiata zákruta, ktorá bude predstavovať kompromis medzi verziou určenou pre Formulu 1 a pôvodnou. Predĺženie výbehovej zóny v porovnaní s pôvodnou verziou zas zvýši bezpečnosť a pomôže prinavrátiť okruh bližšie k pôvodnému návrhu.

“Počas januára okruh Barcelona-Catalunya prerobí súčasnú desiatu zákrutu, ktorá je vstupom do legendárnej štadiónovej časti,” napísal okruh. “Tento projekt, ktorý sme v posledných sezónach analyzovali spoločne s FIA a FIM (Medzinárodná motocyklová federácia), zvýši bezpečnosť na automobilových i motocyklových pretekoch.”

“Formula 1 tradične využíva vnútorný variant desiatej a jedenástej zákruty, zatiaľ čo MotoGP jazdila na historickom. Pred niekoľkými rokmi sa však FIM rozhodla použiť rovnakú verziu ako na automobilových pretekoch.”

“Pre sezónu 2021 sa po dohode s FIA a FIM okruh Barcelona-Catalunya rozhodol navrhnúť nový a unikátny variant desiatej zákruty, ktorý bude uprostred medzi týmito dvoma súčasnými verziami. Táto zmena umožní predĺženie výbehovej zóny, tým pádom zvýši bezpečnosť, a priblíži nás k pôvodnému návrhu,” stojí v stanovisku.

https://d2d0b2rxqzh1q5.cloudfront.net/sv/2.183/dir/760/image/760342845b7827e96fa5166eff627eeb.jpg
Twitter/Barcelona-Catalunya
Twitter/Barcelona-Catalunya
Twitter/Barcelona-Catalunya
Twitter/Barcelona-Catalunya