logo F1online.sk

Bude Španielsko hostiť dve veľké ceny? FIA to nevylučuje

Po štarte VC Španielska 2022
© LAT Images/Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Začiatkom decembra sa v médiách objavila informácia o tom, že Veľká cena Španielska sa s veľkou pravdepodobnosťou bude od roku 2027 konať namiesto Barcelony v Madride. Napokon však môže byť všetkému inak. Člen senátu FIA a zároveň prezident Španielskej automobilovej federácie Carmelo Sanz de Barros totiž naznačuje, že zostane tak ovca celá, ako aj vlk sýty – preteky na Pyrenejskom polostrove budú možno dva!

Šéfovi španielskeho motoršportu sa nápad hostiť preteky Formuly 1 v Madride nesmierne pozdáva. Rovnako tak by však chcel zachovať podujatie v Barcelone. A prečo by vlastne nemohlo Španielsko hostiť veľké ceny hneď dve? Veď takému Taliansku to umožnené bolo – nehovoriac o USA.

„Posledné preteky (v okolí Madridu) sa uskutočnili v roku 1981 (na okruhu Jarama, ktorý sa nachádza 20 kilometrov severne od hlavného mesta Španielska, pozn. red.). Množstvo ľudí si želá, aby Madrid opäť hostil preteky Formuly 1,“ uviedol Sanz de Barros.

„Je možné hostiť dvoje preteky? Áno, prečo by nebolo? Máme tri v Spojených štátoch a dva v Taliansku. Pýtate sa, či niečo také bude dojednať ľahké? Nie. Bude to ale uskutočniteľné? To áno,“ poznamenal Španiel.

S pretekmi v Madride to však dosiaľ nie je také ružové, ako o tom informujú jednotlivé médiá. Na schválenie dejiska veľkej ceny je totiž stanovený jasný proces. Predtým, než sa celá vec posunie FIA, sa záležitosťou najprv zaoberá národná automobilová federácia. Ako však Sanz de Barros priznal, tá španielska zo strany promotéra pretekov ešte o ničom upovedomená nebola.