logo F1online.sk

Galavečer FIA: Medzi ocenenými Michael Schumacher aj Grosjeanovi záchrancovia

Galavečer FIA 2020
© FIA
Milan Kubala
Milan Kubala19. 12. 2020

Tohtoročné odovzdávanie cien prebehlo dosť netradične; vzhľadom na pandémiu z veľkej časti len virtuálne. Osobne si ocenenie prevzala len Corinna Schumacherová, ktorá si zastupujúc Michaela Schumachera odniesla špeciálnu cenu prezidenta FIA Jeana Todta. Rovnakú dostal i Lewis Hamilton, ďalší sedemnásobný majster sveta.

Jean Todt tento rok udelil tri špeciálne ocenenia. Hamilton so Schumacherom nedostali tie svoje len kvôli športovým úspechom, ale aj vďaka tomu, že sa “stali inšpiráciou pre svet, a to vďaka športovej a osobnej angažovanosti”.

Prezident FIA ocenil Michaela Schumachera za to, že bol inšpiráciou pre nadáciu Keep Fighting, ktorá povzbudzuje k vytrvalosti. Ide tiež o prvú nadáciu, ktorá prisľúbila pomoc programu FIA o bezpečnosti motocyklistov na cestách. Jej cieľom je vyrobiť prilbu, ktorá bude spĺňať všetky bezpečnostné štandardy a zároveň bude cenovo dostupná pre chudobnejšie časti sveta. Schumacherova nadácia sa zaviazala darovať na túto vec 5000 prilieb.

“Michael mal vždy veľké srdce robiť niečo pre ľudí v núdzi,” povedala Corinna Schumacherová na galavečeri. “Spolu s nadáciou Keep Fighting chceme pokračovať v práci, ktorú začal.”

Lewis Hamilton si toto ocenenie vyslúžil aj za jeho vytrvalý boj za diverzitu v motoršporte, keď sa postavil na čelo kampaní End Racism a #WeRaceAsOne.

Jean Todt uviedol: “Michael a Lewis sú šampióni, ale zároveň úžasné osobnosti. Michael bol vždy pripravený podporiť akúkoľvek aktivitu, z ktorej by profitovala spoločnosť, napríklad jeho práca v oblasti bezpečnosti na cestách. Je nevyhnutné mať tu ľudí, akými sú Michael a Lewis, ktorí majú dosah a vzdelávajú mladých ľudí.”

Lewis Hamilton dostal ešte dve ocenenia. Jednu, samozrejme, za zisk majstrovského titulu, nuž a k tomu sa tretíkrát stal víťazom ankety Osobnosť roka, o ktorej víťazovi hlasujú médiá.

Cenu za víťaza konštruktérskeho šampionátu za Mercedes “prevzal” Toto Wolff. Valtteri Bottas a Max Verstappen zas boli ocenení za to, že sa umiestnili na druhom a treťom mieste v Pohári jazdcov.

Tretie ocenenie prezidenta FIA Jeana Todta dostali všetci, ktorí pomohli Romainovi Grosjeanovi po nehode v Bahrajne. Okrem hlavného lekára F1 Iana Robertsa a pilota lekárskeho vozidla Alana van der Merwa aj maršáli okruhu v Bahrajne a šejk Abdulla Bin Isa Al-Chalífa, prezident Bahrajnskej motoršportovej federácie.

Za najlepšiu akciu na trati FIA označila majstrovský štart Kimiho Räikkönena z VC Portugalska. Skúsený Fín v náročných podmienkach vyškolil konkurenciu a len v prvom kole sa predral zo šestnásteho miesta na šieste.

Vyznamenané boli aj dva nové prírastky vo Formule 1; Mick Schumacher za zisk titulu vo Formule 2, a Juki Cunoda sa stal Nováčikom roka za jeho fenomenálny prvý rok v efdvojke. Cunoda bude môcť toto ocenenie vyhrať aj o rok, čím by napodobnil Charlesa Leclerca, ktorému sa niečo také podarilo v rokoch 2017 a 2018.

Galéria

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
© FIA 1/17

Súvisiace články