logo F1online.sk

Renault príde o svojho prezidenta, odchádza Jérôme Stoll

Jerome Stoll, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Luca de Meo, Cyril Abiteboul
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala15. 12. 2020

Po piatich rokoch na pozícii prezidenta divízie Renault Sport Racing sa Jérôme Stoll porúča. Informoval o tom v utorok napoludnie v spoločnom vyhlásení s Renaultom.

Práve počas pôsobenia Jérôma Stolla sa Renault rozhodol vrátiť späť do Formuly 1 ako plnohodnotný konštruktérsky tím. Začala sa prestavba stajne, ktorej cieľom má byť — ako to ostatne býva — návrat majstrovských trofejí do továrne vo Viry.

Nuž a Renault na tejto ceste celkom úspešne pokračuje, tento rok získal dokonca prvé pódiá po návrate do Formuly 1, na palubu prizval Fernanda Alonsa a spolu už čoskoro začnú zarezávať na monoposte novej generácie. Ten by mal byť konečne víťazný — možno nie hneď z pohľadu celého šampionátu, ale niekoľko veľkých cien by ovládnuť mohol už v roku 2022.

“Týchto päť rokov na poste prezidenta Renaultu Sport bolo veľmi intenzívnych,” vyznal sa Jérôme Stoll, ktorý svoju kanceláriu oficiálne opustí 31. decembra. “Chopiť sa tej výzvy a prestavať tím Formuly 1 je náročné, pýta si to čas i odhodlanie. Prvý krok sme s tímom a jazdcami spravili, čo sme videli na pódiách.”

“Cením si, že som mohol byť súčasťou týchto všetkých zmien. Motoršport — a o to viac Formula 1 — je v prvom rade o dobrodružstve, stretnutiach, vznikajú tu pevné putá, zažívame radosti i strasti a prichádzajú neoceniteľné odmeny,” pokračoval 66-ročný rodák z Tuniska, ktorý mal pod palcom okrem projektu Formuly 1 aj úspešný tím Renaultu vo Formule E.

Elektrickú sériu ovládla francúzska automobilka hneď trikrát. “Tie tituly vo Formule E a vidieť mladých jazdcov pretekať v našich autách v Eurocupe či Clio Cupe sú neoddeliteľnou súčasťou tejto úžasnej skúsenosti. Som dlžníkom každého jedného spolupracovníka tejto spoločnosti. Sú odhodlaní dať všetko do toho, aby našu značku dostali na výslnie.”

“Teraz sa spolu s Alpine otvára nová kapitola a ja som si istý, že to najlepšie má ešte len prísť. Som šťastný a hrdý na to, že som mohol byť súčasťou tohto dobrodružstva s takými skvelými ľuďmi,” dodal Stoll.

Ako už Stoll načrtol, Renault čaká nová éra, éra Alpine. Jej šéfom sa stal Cyril Abiteboul, ktorý sa poďakoval Stollovi za jeho pomoc. “Od štartu tohto projektu, od júna 2015 až po tohtoročné pódiá, sme spoločne prešli dlhú cestu. Jérômova vášeň pre súťaž a tiež jeho lojálnosť ženám a mužom nášho tímu predstavovali v posledných rokoch neoceniteľnú pomoc.”

“Jeho podpora rovnako ako jeho strategická vízia nám umožnili prekonať mnoho prekážok a posunúť naše nápady v čoraz komplexnejšom prostredí. Dnes sa s Alpine začína nové dobrodružstvo a tím F1 bude dôležitým prvkom pri vývoji tejto značky. Ďakujem ti, Jérôme, za tvoju dôveru, tvoje rady a tvoju lojálnosť.”

Vo vyhlásení chýba akákoľvek informácia o tom, kedy začne Renault hľadať náhradu za Jérôma Stolla a či už má nejakú predstavu smerom do budúcna. Na ďalšie informácie si teda budeme musieť ešte počkať.