logo F1online.sk

EA získava hernú sériu F1, odkúpenie štúdia Codemasters stálo miliardu

Hra F1 Codemasters
© Twitter/Formula 1 Game
Milan Kubala
Milan Kubala15. 12. 2020

Herné štúdio Codemasters, ktoré je zodpovedné aj za vývoj súčasnej generácie hier F1, mení majiteľa. Tým novým sa stane Electronic Arts. Celá kúpa ho vyjde na jednu miliardu eur.

Codemasters sa stará o herné vyžitie fanúšikov Formuly 1 od roku 2009, keď po dvojročnom hluchom období nahradila známu sériu pre PlayStation z dielne Sony. Od sezóny 2009 sa tak každý rok môžeme tešiť na nové vydanie populárnej hry.

Dohodu potvrdili v oficiálnom vyhlásení obe strany ešte v pondelok. Šéf Codemasters Gerhard Florin to považuje za dobrý krok. “Electronic Arts a Codemasters zdieľajú ambíciu byť lídrom v kategórii racingoviek.”

“Vedenie Codemasters zastáva názor, že spoločnosť bude profitovať zo znalostí, zdrojov a globálnosti EA — a to jednak celkovo, jednak špecificky v rámci racingového sektora. Toto spojenie prináša vzrušujúcu a prosperujúcu budúcnosť spoločnosti Codemasters. Našim tímom umožní vytvárať, spúšťať a prevádzkovať väčšie a lepšie hry pre mimoriadne vášnivé publikum,” doplnil.

Celý predaj bude stáť až jednu miliardu eur. Do takýchto výšin sa suma vyšplhala potom, čo mala EA prevýšiť ponuku štúdia Take Two, ktoré poznáme vďaka hrám GTA. Obchod by mal byť ukončený v prvom štvrťroku budúceho roka. Okrem hier F1 sa tak pod EA presunú aj hry DiRT, DiRT Rally, Grid či Project Cars.

“Sme presvedčení, že spojenie Codemasters a Electronic Arts predstavuje zaujímavú príležitosť vytvárať pre fanúšikov úžasné a inovatívne racingové hry. Naše odvetvie sa rozrastá, kategória pretekárskych hier silnie. Spoločne sa dostaneme do pozície lídra novej éry pretekárskej zábavy. Kreatívny talent štúdia Codemasters a ich kvalitné hry sme obdivovali už roky,” hovorí Andrew Wilson, výkonný riaditeľ EA.

Vzápätí pokračoval: “Kombinácia technológií EA, znalosti platformy a globálneho zásahu nám umožní rozšíriť naše portfólio a fanúšikovskej základni priniesť viac pretekárskych zážitkov. Sme potešení, že vedenia oboch spoločností schvaľujú tento obchod. Tešíme sa, keď v našej rodine Electronic Arts privítame taký vzrušujúci a talentovaný tím.”

Posledný formulový počin z dielne Electronic Arts je už poriadne zaprášený, no pamätníci si určite spomenú na vydarenú sériu F1 Challenge. Tá zahŕňala ročníky 1999-2002, no hráčov na počítačoch sprevádzala minimálne do roku 2009 vďaka rôznym modifikáciám, pomocou ktorých si formulová komunita sama do hry popridávala aj ďalšie sezóny či dokonca iné série.