logo F1online.sk

Ecclestone má jasno v tom, čo spôsobuje vo Ferrari problémy: Taliani

Sebastian Vettel a boxový múrik Ferrari
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2020

Ako je možné, že sa Ferrari za posledných viac ako desať rokov nepodarilo získať žiaden majstrovský titul, hoci len krátko predtým ich zbieralo ako na bežiacom páse? Podľa Bernieho Ecclestona je problémom veľká uzavretosť tímu z Maranella, ktorý príliš lipne na svojej talianskosti.

Po štvrtkovom nečakanom odchode Louisa Camilleriho Ferrari stále netuší, kto ho v budúcnosti povedie ďalej. Od nového výkonného riaditeľa Ferrari bude závisieť, či bude Mattiovi Binottovi umožnené pokračovať vo svojom pláne, ktorého cieľom má byť návrat Scuderie na vrchol, alebo či si opäť začnú ľudia vo Ferrari podávať kľučky.

Podľa Bernieho Ecclestona by to nemuselo byť až také zlé riešenie, uviedol v rozhovore pre La Stampa: “Nechcem nikoho uraziť, ale vždy som bol presvedčený o tom, že u nich sú problémom Taliani. Všetci chcú byť vo vedení a každý má svoje nápady. Nehovorím, že ich musíme všetky zatracovať, hovorím, že musia do tímu nabrať aj Nemcov, Francúzov, Britov — proste ľudí, ktorí myslia inak.”

Bývalému šéfovi efjednotky to všetko pripomína obdobie pred príchodom Jeana Todta. Dnes už prezident Medzinárodnej automobilovej federácie prakticky naštartoval obrodu Ferrari, ktorá spolu s príchodom Schumachera, Brawna a Byrneho priniesla najúspešnejšiu éru Ferrari v histórii.

“To, čo sa stalo pri Jeanovi Todtovi, je symbolické,” pokračuje Ecclestone. “Taliani ho nechceli. Ja som ich presvedčil, aby ho vzali na palubu. Nuž a potom sa začali veci uberať tým správnym smerom. V porovnaní s ním je Binotto vo veľmi nepohodlnej pozícii.”

“Neviem, či naozaj chcel byť šéfom tímu; je to inžinier a vždy sa zaoberal technickými záležitosťami. Maranello potrebuje dobrého manažéra, ktorý posadí správnych ľudí na správne stoličky,” usudzuje 90-ročný Brit.

V Maranelle sa medzitým začal prieskum, ktorého výstupom má byť nájdenie ideálnej náhrady Louisa Camilleriho ako výkonného riaditeľa Ferrari. Hovorca Formuly 1 už odmietol špekulácie, že by sa do talianskeho tímu mohol vrátiť Stefano Domenicali s tým, že on sa teší na to, ako na začiatku januára nastúpi do svojej novej pozície; na poste výkonného riaditeľa F1 nahradí Chasa Careyho.

Agentúra Reuters hovorí o dvoch konkrétnych menách, ktoré majú mať podľa talianskych médií veľkú šancu Camilleriho nahradiť. Obaja kandidáti sú prepojení na Apple; Talian Luca Maestri je v Appli finančným riaditeľom, Angličan Jonathal Paul Ive zas bývalým šéfom dizajnového oddelenia.

Bernie Ecclestone predsa len vie o jednom Talianovi, ktorý by azda vedel Scuderiu naviesť na správnu cestu — Flavio Briatore. Táto cesta však vyzerá byť zarúbaná. “Pred tromi rokmi som si myslel, že Flavio by bol ideálny človek na manažovanie Ferrari.”

“Veľmi sa mu darilo v Benettone a v Renaulte, má dobré nápady, vie, ako si povyberať ľudí a nie je to politik. Dnes je však príliš zaneprázdnený svojimi vlastnými spoločnosťami. A najprv ho budú musieť kontaktovať oni,” poznamenal Ecclestone.