logo F1online.sk

Russell: Veľmi som sa chcel v Mercedese ukázať aj “bez výhovoriek”

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2020

George Russell sa ešte vo štvrtok zúčastnil tlačovej konferencie ako pilot Mercedesu. V tom čase sme netušili, že len o pár minút Mercedes potvrdí nasadenie Lewisa Hamiltona. Russella to vraj trochu rozladilo, tešil sa totižto na to, že si bude môcť s Valtterim Bottasom zmerať sily v rovnejšom boji.

Junior akadémie Mercedesu sa v Bahrajne mohol v prípade nezdaru odvolať na mnoho vecí. Do kokpitu sa takmer nezmestil, čo mu spôsobilo rad problémov; musel si obuť o číslo menšie topánky, neustále si odieral kolená a päste, nedokázal vyvinúť dostatočný tlak na brzdový pedál.

Nepoznal volant a jeho tlačidlá — ktoré navyše svojimi rozmermi nepasovali do Russellových rúk —, nepoznal ani tímové procedúry. Po víkende vo Williamse, v ktorom jazdil na podobnej konfigurácii okruhu, sa musel “preučiť” sekciu od prvej po štvrtú zákrutu a tiež poslednú dvojzákrutu. Napokon pripomeňme, že nejazdil so svojimi nastaveniami, ale z veľkej časti s autom v stave, v akom ho nechal Lewis Hamilton.

Preto sa tešil do Abú Zabí, kde by začínal skutočne od nuly a s autom, ktoré by bolo ešte o čosi lepšie pripravené na jeho výšku. Štvrtkové správy ho zamrzeli. “Úprimne, mal som zvláštny pocit. Pred Bahrajnom som naozaj chcel v tom aute sedieť dva týždne. Čisto len kvôli tomu, že v Bahrajne by som sa naučil všetko, čo by som potreboval. Sem by som mohol prísť takpovediac bez výhovoriek.”

A k tomu sa pokúsiť získať svoje prvé víťazstvo vo Formule 1. “Z pohľadu výkonu sa v Bahrajne všetko vyvíjalo dobre. Jedna moja časť si hovorila, že to bol dobrý víkend. Samozrejme, naozaj som chcel vyhrať a tento víkend by som mal na to skvelú šancu.”

“V každom prípade títo chlapci vo Williamse mi dopriali tú príležitosť a pre mňa v posledných dvoch rokoch veľmi tvrdo pracovali. Je mojou povinnosťou ukončiť sezónu tak, ako sa patrí. A presne na to som tu,” uvedomuje si rodák z King’s Lynn.

Kým piatkové tréningy pred VC Sachíru Russell ovládol a v kvalifikačnom meraní síl stratil na Bottasa len 26 tisícin sekundy, v Abú Zabí za Bottasom zaostal o 2,5 sekundy. Russell opäť zažíva “úplne iné” pocity.

“Časy na kolo sa nedajú skryť. Mercedes udáva tempo,” konštatuje Russell. “Ja som mal šťastie, že som minulý týždeň v ňom mohol pretekať. Viem, ktorým smerom musíme tlačiť naše auto. Bola to dobrá lekcia a v priebehu piatich dní si vyskúšať obe autá bolo skvelé.”

Brit má už na konte svoje prvé tri majstrovské body, keďže pneumatikové zmätky sa nakoniec skončili len s pokutou. V Abú Zabí by si rád rozšíril toto novootvorené konto, no Russell nemá veľké oči.

“Budeme robiť, čo budeme môcť. Toto sú posledné preteky sezóny, nuž si myslím, že všetci na štartovom rošte budú trochu zúfalí,” zamyslel sa Russell. “Pár tímov bojuje o tú tretiu priečku v konštruktéroch, takže by sme mohli vidieť nejaké odvážne útoky.”

“Carlos odchádza do Ferrari, takže mu asi bude jedno, ak auto rozbije. Danny Ric odchádza, takže mu asi bude jedno, ak auto rozbije. Kto ešte odchádza? Sergio odchádza, takže mu asi bude jedno, ak auto rozbije. Môže to dopadnúť celkom dobre. Z pohľadu čistej rýchlosti však vieme, že o prvú desiatku bojovať nebudeme. Kimi vyzeral byť veľmi rýchly a tiež Kevin,” doplnil.