logo F1online.sk

Posezónne testy priniesli zdržanie 25 minút, tri červené vlajky a najrýchlejší čas Ocona

Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 11. 2023

Tohtoročné monoposty sa v utorok vydali na trať poslednýkrát, keď sa v Abú Zabí uskutočnili posezónne testy. Tímy boli povinné nasadiť minimálne jedného juniorského jazdca a jedného súčasného pilota na testy pre Pirelli. Taký Williams napríklad nasadil až štyroch mužov, takže na trať sa dokopy vydalo až 25 pretekárov. Najrýchlejší čas zajazdil Esteban Ocon.

Samozrejme, o časy ani porovnávanie tímov v posledný deň nešlo. Napriek tomu priniesli jazdy v Abú Zabí pomerne dosť zaujímavých okamihov. Vlastne už samotný začiatok naznačil, že to nebude hladký deň, keď došlo k odkladu štartu. Tímy pritom nedostali žiadne správy, prečo sa zelená rozsvieti o niečo neskôr.

FIA najprv tvrdila, že dôjde k pätnásťminútovému oneskoreniu, ale testy sa nakoniec začali až pred 9:30, teda s takmer polhodinovým omeškaním. Dôvod bol trochu trápny a ako sa ukázalo, na okruhu chýbala záchranárska helikoptéra. Niektorí piloti dostali trochu úsmevnú správu, že keď začujú rotor vrtuľníka, znamená to štart posezónnych testov.

Jazdilo sa asi 30 minút, keď maršali prvýkrát vyvesili červené vlajky. Niekde v sekcii pod hotelom vraj došlo k úniku vody a čistiace čaty sa museli pustiť do práce. Po asi polhodinovej červenej fáze sa na konci boxovej uličky rozsvietila opäť zelená s upozornením „klzká trať“ v oficiálnom informačnom systéme. Aj keď tímy prišli o takmer hodinu času, k predĺženiu testov nedošlo.

Čerstvý šampión Formuly 2 Théo Pourchaire nemá v kokpite Formuly 1 veľa šťastia. Mexický prvý tréning prakticky neodjazdil pre technické problémy a k smoliarom dňa patril aj v Abú Zabí, keď odjazdil len dvanásť kôl. Útechu mu mohol poskytnúť George Russell, ktorý krátko pred obednou prestávkou havaroval.

Dlho sme nevedeli, čo sa vlastne stalo, keďže testy neboli vysielané a prístup ku kamerám mala len FIA. Ako sa nakoniec ukázalo, Russella zradil monopost W14, ktorý ani po skončení sezóny nedá svojim tvorcom vydýchnuť. V dôsledku neznámeho technického problému Mercedes pri brzdení do šiestej zákruty nezatočil a zastavil sa až v bariére.

„Testy v Abú Zabí sa pre Georgea skončili predčasne po nehode spôsobenej poruchou monopostu. Auto je späť v garáži a momentálne prešetrujeme, čo spôsobilo haváriu. Najdôležitejšie je, že George je úplne v poriadku,“ uviedol Mercedes na sociálnych sieťach. Po opravách sa mohol do kokpitu usadiť junior stajne Frederik Vesti a pokračovať.

Popoludní sa nám jazdy rozbiehali len pomaly. Ku koncu testov však so západom slnka padali najrýchlejšie časy. Ani tentoraz sa však jazdcom nevyhli problémy. Tretie a posledné červené vlajky dňa spôsobil zrejme motor Honda v útrobách AlphaTauri. V monoposte v tom čase sedel Ajumu Iwasa, ktorý zastavil pri vjazde do boxov, odkiaľ sledoval, ako jeho monopost hasia traťoví maršali.

Najrýchlejším mužom dňa sa stal Esteban Ocon na Alpine, ktorého čas 1:24.393 bol o niečo vyše sekundu pomalší než pole position Maxa Verstappena. Na druhom mieste skončil pilot McLarenu Patricio O’Ward, ktorý sa stal zároveň najrýchlejším nováčikom pred tretím Frederikom Vestim na Mercedese. Ako sme však uviedli, dosiahnuté časy boli v tento deň najmenej dôležité.