logo F1online.sk

Russellovi body zostanú, Mercedes vyviazol s 20-tisícovou pokutou

George Russell
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 12. 2020

Potom, čo Mercedes zbabral zastávku v boxoch, komisári začali tento incident prešetrovať. Hrozilo, že George Russell príde aj o tých pár tvrdo vybojovaných bodov, ktoré mu po dvoch útokoch na víťazstvo zostali. Komisári napokon Russella nezarmútili ešte viac, keďže trest mal len finančný charakter.

Incident sa odohral v 62. kole. Na trať vyrazilo bezpečnostné vozidlo, čo Mercedes využil. Mal pohodlný náskok pred zvyškom poľa na to, aby do boxov poslal oboch pilotov naraz. Práve na tomto sa však tím z Brackley popálil.

Kvôli zlyhaniu vysielačky, o ktorom už hovoril Toto Wolff, došlo k zmätkom a Russell odchádzal od mechanikov s pneumatikami, ktoré patrili Valtterimu Bottasovi. Pri Fínovi si mechanici uvedomili, čo sa stalo, a po dlhých sekundách špekulovania Bottasovi nasadili tvrdú zmes, na ktorej prišiel. Mercedes sa rýchlo spamätal — očividne však nie dostatočne rýchlo — a Russella povolal nazad do boxov, aby odčinil, čo pokazil. To už však bolo neskoro. Brit spadol na piatu priečku.

Deväť kôl pred koncom prezul kvôli defektu opäť. Z pätnásteho miesta sa vyšvihol na deviate a získal aj bod za najrýchlejšie kolo pretekov. To sme však ešte netušili, či mu to všetko komisári nevezmú.

Napokon rozhodli, že Mercedes dostane len pokutu vo výške 20-tisíc eur. Vo svojom odôvodnení však skonštatovali, že boli ešte mierni. Takéto porušenie mohlo vyústiť až v diskvalifikáciu.

Najskôr si pripomeňme, že pomiešať pneumatiky rovnakej tvrdosti u jedného pretekára je počas pretekov dovolené, čo sme videli pred týždňom na VC Bahrajnu v prípade Bottasa a Ocona. Miešanie rôznych sád už pravidlá zakazujú (v tom prípade je treba do troch kôl chybu napraviť), nuž a pochopiteľne aj miešanie sád rôznych pretekárov.

V prípade Mercedesu boli komisári zhovievavejší. Uviedli hneď niekoľko poľahčujúcich okolností.

Tou prvou bolo avizované zlyhanie vysielačkovej komunikácie. Podľa komisárov mechanici nedostali informáciu z boxového múrika o tom, že na výmenu príde George Russell pred Valtterim Bottasom.

Stalo sa to z jednoduchého dôvodu; v momente, keď sa stratég na boxovom múriku snažil do vysielačky niečo povedať, mal kanál otvorený George Russell. Jeho správa “prehlušila” tú pre mechanikov. Výsledkom bolo to, že mechanici išli podľa pôvodného plánu a nasadili autu gumy pre Bottasa.

Možno sa spýtate, či nesledovali veľkú cenu a nevedeli, že Russell je na čele. Nepochybujeme o tom, že túto informáciu mali, no samotný výjazd safety caru bol oznámený “na poslednú chvíľu”; Russell práve vyšiel na cieľovú rovinku. Ak by riaditeľstvo pretekov zareagovalo o pár sekúnd neskôr, Russell by do boxov nestihol zájsť. Bottas však áno.

Ako ďalšiu poľahčujúcu okolnosť komisári označili promptnú reakciu tímu. Ten okamžite poslal Russella späť do boxov. Kvôli tomu prišiel o drahocenný čas a aj pozície. Čas stratil aj Valtteri Bottas, takže ani uňho sa o ďalšom treste neuvažovalo.

FIA v športových pravidlách uvádza, že v prípade, ak mechanici u pretekára pomiešajú zmesi rôznej tvrdosti, tak do troch kôl môžu tento omyl napraviť. A hoci teraz pomiešali pneumatiky rôznych pilotov, komisári skonštatovali, že to považujú za podobný incident, a teda čiastočne brali do úvahy aj túto trojkolovú toleranciu.

V neposlednom rade sa vo verdikte konštatuje, že podobné porušenie pravidiel sa vo Formule 1 ešte nikdy nestalo.

Poradie z pretekov sa teda nemení a George Russell má na konte prvé tri majstrovské body.

Súvisiace články