logo F1online.sk

Russell s hlavou v smútku: Neverím, že som o víťazstvo prišiel dvakrát

George Russell
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2020

Motoršport píše všakovaké príbehy, dnes George Russell napísal jeden z tých najsmutnejších. Pri premiérovom predstavení v Mercedese, keď mu bol malý kokpit, nepoznal auto, procedúry, tlačidlá, navyše na pole position stál skúsený Bottas, mohol práve mladík zvíťaziť. Osud mu to však nedoprial.

Po dominantnom predstavení v prvej polovici pretekov prišla fáza, keď na trať musel vyraziť safety car. Do toho momentu mal Russell pred Bottasom pohodlný viac ako päťsekundový náskok. Zastávka prebehla napohľad dobre, hoci pri Bottasovi bolo zrejmé, že sa niečo stalo. Fín odišiel zo svojho boxu s gumami, s ktorými doň aj prišiel.

Vzápätí Russell dostal do vysielačky správu, že sa do boxov musí vrátiť; zastávka nevyšla a on mal obuté gumy Valtteriho Bottasa. Pri ďalšom pitstope už dostal správnu sadu, ale spadol na piate miesto.

Preštrikoval sa štartovým poľom a začal stíhať Sergia Péreza. Dostal však defekt, pričom sa nedá vylúčiť, že práve na úlomku zo svojho vlastného monopostu Williamsu, ktorému len krátko predtým oholil predné krídlo Jack Aitken.

Ocitol sa na pätnástom mieste a vtedy už dobre vedel, že je koniec. “Zažil som preteky, kedy som prišiel o víťazstvo. Prísť však o víťazstvo dvakrát, tomu som nemohol uveriť,” priznal po pretekoch George Russell.

“Nemohol som uveriť tomu, čo sa dialo. Šiel som sa zodrať, preteky som mal pod kontrolou, hlavne na začiatku. Potom vyšiel na trať safety car, čo ma zamrzelo. Ale cítil som sa dobre. Predviedol som fajn predbiehacie manévre, bol som rozbehnutý a pripravený naháňa Sergia a vybojovať si to víťazstvo späť. Podarilo by sa nám to,” pokračoval Brit presvedčene. “A potom sme o to boli opäť ukrátení. Také je pretekanie.”

Russella môže tešiť, že si zo Sachíru odnáša prvé majstrovské body, že ho vychválil do nebies Toto Wolff a že predviedol fantastický výkon, o ktorom sa bude ešte dlho hovoriť.

Na margo Tota Wolffa zavtipkoval, že mu narobil pár problémov, “ktoré bude treba do budúcna vyriešiť”. Miesto by si v najlepšom tíme v poli určite zaslúžil. Vo Williamse na chvoste je ho obrovská škoda.

“Ak by ste mi na začiatku víkendu povedali, že získam body, odvetil by som, že to je fajn, budeme mať fantastický víkend!” Tie aj získal, no veľkú radosť z nich nakoniec nemá. “Keby ste mi ale povedali, že budem vo vedení pretekov a skončí to takto… neviem…”

“Bolelo to, naozaj. Strašne to bolelo, keď som vyskočil z auta. Okamžite som sa porozprával s rodičmi. Viem, že to cítili. Povedali mi, že mám byť na čo pyšný. To isté Toto (Wolff), James (Vowles) a Bono. Dúfam teda, že som Totovi narobil nejaké problémy do budúcna. Som šťastný. Som pyšný,” dodal.