logo F1online.sk

Ecclestone už začal hľadať kupca Williamsu

Bernie Ecclestone a Frank Williams
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2020

Zlaté roky Williamsu sú dávno preč a z minulých úspechov sa donekonečna žiť nedá. Tradičnému britskému tímu hrozí krach, na čo sa Bernie Ecclestone nemôže len nečinne prizerať. Vraj už po svete zháňa potenciálnych investorov, ktorí by boli ochotní tím podporiť alebo odkúpiť.

Viac ako 700 veľkých cien, cez 3500 bodov, 114 víťazstiev, deväť konštruktérskych a sedem jazdeckých titulov. Taká je vizitka Williamsu. V posledných rokoch sa však navyšuje v podstate iba ukazovateľ počtu odjazdených veľkých cien, tím nie je schopný ani len pravidelne zbierať body. Aj z tohto dôvodu je na pokraji.

“Stratiť Williams by bola obrovská škoda,” vyjadril sa Bernie Ecclestone pre agentúru AFP, s ktorou sa spojil telefonicky zo svojho švajčiarskeho sídla. Hneď pokračoval informovaním o svojej iniciatíve nájsť Williamsu nového kupca: “Už som začal hľadať ľudí, ktorí by sa mohli v tomto smere angažovať. Vlastniť však tím je veľmi drahý koníček.”

Bývalý šéf efjednotky má s Frankom Williamsom blízky vzťah, veď už v roku 1974 spoločne zakladali Asociáciu konštruktérov Formuly 1. “Dúfam, že toto nie je koniec Williamsu. Bol by to koniec jednej éry, ale ja dúfam, že sa nájde niekto, kto by si mohol dovoliť tím poriadne viesť. Prísť oň by bola hrozná vec. Je to nemysliteľné. Starý dobrý Frank pracoval veľmi tvrdo, aby zabezpečil jeho fungovanie a teraz sa toto udialo. Nebolo by dobré, keby musel sledovať, ako jeho tím zaniká. Je to historická stajňa.”

V súčasnosti môže byť problémom práve vedenie tímu. Frank Williams sa už do diania tak nezapája a nenašiel sa nik, kto by ho plnohodnotne nahradil. Aspoň to si myslí Bernie Ecclestone. “Problém je v tom, že Frank riadil tím veľmi aktívne. Žiaľ, aktuálne vedenie nemá taký status, aký mal Frank. On vedel veci vybaviť.”

Williams aj napriek problémom potvrdil, že túto sezónu po finančnej stránke bez väčších problémov zvládne. Pomohol si aj tým, že najvyšším predstaviteľom a obom jazdcom znížil mzdy o dvadsať percent. Už o mesiac tak Williams FW43 uvidíme na rakúskom Red Bull Ringu.

Celkovo máme v kalendári potvrdených osem veľkých cien, no veľkú pochvalu si Liberty od Ecclestona nevyslúžila. “Hneď na začiatku som povedal, že dať dokopy osem pretekov nie je veľmi ťažká úloha. COVID-19 pomaly ustupuje, ale ešte nie je všetkému koniec. Možno sa im podarí dať dokopy dvanásť pretekov. Je to dobré? Naozaj neviem, či je dobré alebo zlé všetko teraz uvoľňovať. Ono by sa to mohlo začať odznova.”

Súvisiace články