logo F1online.sk

Hamilton starší je proti návratu F1: Nepriateľa sme ešte nezdolali

Anthony a Lewis Hamiltonovci
© FOM
Ladislav Király
Ladislav Király4. 6. 2020

Anthony Hamilton nemá dobrý pocit. Otec šesťnásobného majstra sveta F1 si myslí, že v období, keď vo svete naďalej úraduje pandémia a dennodenne zomierajú ľudia, nie je vhodné vracať sa k pretekárskemu športu.

U nás na Slovensku to možno vyznie zvláštne, avšak z celosvetového hľadiska choroba nespomaľuje a nové prípady pribúdajú veľmi rýchlym tempom. Celkovo bola nákaza potvrdená už u vyše 6 miliónov ľudí a zomrelo takmer 400 000 z nich.

„Určite opäť prídu aj dobré časy, ale keď to teraz všetko unáhlime, tak vec len zhoršíme,“ povedal Hamilton starší v televíznom rozhovore pre ITV a dodal, že už len kvôli rešpektu prejavenému bojovníkom v prvej línii by sme mali počkať do okamihu „kým počty nových prípadov klesnú na nulu.“

„Potom by títo kľúčoví pracovníci konečne mohli ísť domov, uvoľniť sa a vychutnať si šport,“ hovoril ďalej Anthony Hamilton.

Ten na jednej strane chápe snahu vrátiť sa k bežnému životu, ale všetko má svoj čas. „Určite by sme sa k nemu mali vracať čo najskôr, ale len pri nevyhnutných a dôležitých veciach. Motoršport je globálny šport s globálnou fanúšikovskou základňou. Teraz určite nie je čas na to, aby sme ukazovali chrbát ľuďom, ktorí sa pretekov nemôžu zúčastniť, prípadne sa nemôžu ani pozerať. Treba počkať, ukázať trpezlivosť a podporiť ich.“

“Ak nebudeme mať fanúšikov, nebudeme mať ani šport a v tejto chvíli je to tak, že naši fanúšikovia bojujú v prvých líniách a zachraňujú životy našich fanúšikov. Aj keď sú veci každým dňom lepšie a počet úmrtí klesá, nepriateľa sme ešte nezdolali. Toto je celkom jasné a naďalej je to hrozba pre naše životy i našu spoločnosť. Tak prečo sa ponáhľať?”

“Ak by Lewis opäť súťažil, prípadne by sa dostal na pódium, tak by som sa cítil veľmi falošne, ak by som sa z toho tešil. Len nerád by som sedel pred televízorom a oslavoval vo chvíli, keď na vírus zomierajú tisícky ľudí,“ dodal Anthony Hamilton. “Jedného dňa to môžeme byť práve my, kto bude potrebovať pomoc. Čo si potom pomyslíme o možnosti unáhliť sa s návratom k športu?”

Nová sezóna sa má začať 5. júla na rakúskom Red Bull Ringu. Táto krajina prežila najhoršiu vlnu nákazy na prelome marca a apríla, dnes už nové prípady pribúdajú len veľmi pomaly.