logo F1online.skF1online.sk

Podľa Verstappena nie je problémom jeho jazda, ale pomalé auto

Max Verstappen a Lando Norris
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 01:24

Max Verstappen po dlhej dobe narazil. Komisári v Mexiku ukázali, že jeho agresívnu jazdu nebudú tolerovať naveky a udelili mu dokonca dva desaťsekundové tresty. Holanďana to však netrápi. Hovorí, že oveľa väčšie starosti mu robí pretekové tempo monopostu. Keby bolo lepšie, do bitky s Norrisom sa vôbec nemusel zapojiť.

Lando Norris a Max Verstappen sa opäť stretli na trati a opäť z toho bol tvrdý súboj. FIA rozhodla, že obhajca titulu tentoraz prekročil hranice a zaslúžil si penalizáciu. Jednu dostal za to, že v štvrtej zákrute svojho súpera vytlačil za bielu čiaru, ďalšiu za opustenie trate a získanie trvalej výhody vo ôsmej zákrute. “Možno mi mali napariť 30 sekúnd a rovno ísť na rekord,” vyhlásil po pretekoch.

Po štarte sa pritom dostal do vedenia. V minulosti by to Red Bullu stačilo na to, aby zvyšok pretekov suverénne odkrúžil na čele, ale zlaté časy sú preč. Verstappen priznáva, že musí viac vystrčiť lakte ako kedysi.

“Problém je v tom, že keď ste pomalší, tak vás to dostane do takýchto pozícií. Ja sa však tak ľahko nevzdám,” odkázal Max Verstappen pred mikrofónom Sky Sports. “V konečnom dôsledku však ani nejde o to, či s penalizáciou súhlasíte alebo nie.”

“Dvadsať sekúnd je teda dosť veľa, ale nebudem nad tým nariekať a nebudem sa deliť ani o svoj názor,” odmietol kritizovať komisárov či ich verdikt. “Najväčším problémom dnes bolo to, že sme mali nanič deň z hľadiska pretekovej rýchlosti. Opäť to bolo veľmi jasné na mediumkách aj na tvrdých pneumatikách.”

Keď sa Verstappen v kokpite dozvedel o tom, že dostal aj druhý desaťsekundový trest, dosť sa zarazil: “Desať?! To je ohromné!” Po pretekoch sa k tomuto incidentu ešte na chvíľu vrátil. “Jazdím tak, ako si myslím, že mám jazdiť. Minulý týždeň to bolo v poriadku, tento týždeň som dostal dvadsaťsekundový trest. Život ide ďalej.”

“Vnímam to tak, že nad tou štvrtou zákrutou visí otáznik. V siedmej zákrute je to tak, ako to je. Úprimne, ani tieto dve veci nie sú môj problém. Problémom je to, že sme príliš pomalí a presne to ma dostáva do takýchto situácií. To je môj problém.”

Napokon naznačil, že sa nechystá zmeniť štýl svojej jazdy, obrany či útoku. Keď dostal otázku, čo spraví nabudúce inak, odvetil: “Možno si dám počas zastávky nejaký drink. Motor bol vypnutý celých 20 sekúnd, takže mal by som na to dosť času.”

Red Bull si z víkendu odnáša jeden dôležitý odkaz. “Dokonca ani bez tých trestov sme nemali šancu dostať sa do hry.” Strata takmer celej minúty na víťaza pretekov je naozaj priepastná.

Súvisiace články

Diskusia