logo F1online.skF1online.sk

Ide do tuhého? Péreza už pridŕža aj jeho mecenáš Carlos Slim: Nerozumiem tým pochybnostiam

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 12:24

Veľká cena Mexika mala byť pre Sergia Péreza ďalšou príležitosťou zlomiť nelichotivú šnúru výsledkov. Namiesto toho sa jeho kvalifikácia premenila na totálne fiasko, po ktorom už aj najzarytejší Checov fanúšik bez mexického pasu musí uznať, že pre Red Bull je príťažou. Napriek tomu sa v ňom drží. Cez víkend sa ozval jeden z nezlomných pilierov, ktorému za to vďačí.

Red Bull sa v minulosti pýšil politikou meritokracie. Výsledky boli sväté, o čom sa presvedčil nejeden junior z jazdeckej akadémie. Mnohých z nich vedenie červených býkov bez milosti vyhodilo na formulovú dlažbu. Sergio Pérez sa však zdá byť nedotknuteľný. Asi nikomu netreba dopodrobna vysvetľovať, čo je za tým. Dnes už v Red Bulle nie sú sväté výsledky.

Aj sám šéf tímu Christian Horner v piatok uznal, že Sergio Pérez je z marketingového hľadiska zlatá baňa. “Toto je preňho dôležitý víkend, má tu obrovskú podporu. Myslím, že tento víkend propaguje takmer každý produkt od Uber Eats až po toaletný papier. Je ohromujúce, koľko si dokázal vybaviť sponzorských dohôd.”

Checo však nemastí len svoje vrecká, ale značnou sumou prispieva aj do pokladnice Red Bullu. Hovorí sa o čiastke prevyšujúcej 30 miliónov dolárov, ktorá tečie do stajne od množstva spoločností s jedným spoločným menovateľom; stojí za nimi mexický miliardár Carlos Slim Domit, ktorého otec patrí podľa magazínu Forbes do dvadsiatky najbohatších ľudí na svete.

V Red Bulle zrejme ide do tuhého, keď svoju neochvejnú podporu Sergiovi Pérezovi musel tento mexický mecenáš prezentovať už aj verejne. “Myslím, že to povedal jasne. Nechápem, odkiaľ sa berú všetky tie pochybnosti,” znie reakcia Carlosa Slima zo soboty. “Jasne vyhlásil, že má platnú zmluvu. Christian to potvrdil.”

Horner síce niečo potvrdil, ale rozhodne nie spôsobom, ktorý by sa dal označiť slovom “jednoznačný”. Na piatkovej tlačovej konferencii šéfov tímov, teda ešte pred ďalším Pérezovým debaklom, sa ho reportéri pýtali, čo musí Checo spraviť, aby sa udržal v kokpite aj do nasledujúcej sezóny. Samozrejme, išlo o reakciu na slová Helmuta Marka, ktorý odkázal, že bez dostatočných výkonov je jazdcovi kontrakt celkom nanič, a že v roku 2025 by vedľa Maxa Verstappena najradšej videl nejakého juniora z programu.

“Ako som už spomenul, Checo má kontrakt na nasledujúci rok, takže v tejto chvíli je naším jazdcom pre rok 2025,” zareagoval Christian Horner, ktorý pokojne mohol slová “v tejto chvíli” vynechať, keby nebolo ani zrnko pochybnosti o tom, že Mexičana v tíme nikto nevymení.

Rovnako sa o Sergiovi Pérezovi špekulovalo aj pred letnou prestávkou. Red Bull mal však vtedy takpovediac smolu. Daniel Ricciardo po návrate do juniorského tímu nespravil dieru do sveta. Júki Cunoda je zas v rodine Red Bullu len do počtu a zrejme si bude musieť hľadať nové miesto, keď ho už v kokpite nebude držať Honda.

Teraz je však tábor z Milton Keynes v celkom inej situácii. Liam Lawson sa zatiaľ javí ako vhodný kandidát do Red Bullu a červení býci už sondujú aj v iných tímoch. “Jedna vec je jasná,” píše nemecký portál motorsport-total.com. “Red Bull v zákulisí hľadá potenciálnych jazdcov, ktorí by skôr či neskôr mohli nahradiť Sergia Péreza. V budúcnosti možno aj Maxa Verstappena, keby podľahol snahám Mercedesu alebo Aston Martinu ho získať.”

Helmut Marko má mať zálusk na Oscara Piastriho či Landa Norrisa, no obaja majú stále platné kontrakty s McLarenom, takže na nich si ešte bude musieť počkať.

Platný kontrakt má síce aj Sergio Pérez, ale je známe, že sú v ňom aj isté výkonnostné klauzuly. Ich naplnenie sa bude zrejme vyhodnocovať až po sezóne. Ak by Red Bull skončil na treťom mieste konštruktérskeho šampionátu a dôvodom toho by bol Mexičan, samotná zmluva by ho už zrejme nezachránila.

“Celkovú situáciu vyhodnotíme po Abú Zabí,” odkazuje v rozhovore pre ORF Helmut Marko, čím sám prilieva olej do ohňa a stará sa o to, aby sa o Pérezovej budúcnosti neprestalo špekulovať. “Je to na ňom. Musí sa vrátiť k svojim štandardným výkonom. Myslím si, že to zvládne.”

Colapinto by bol zaujímavý, keby…

Ak sa k svojim štandardným výkonom nevráti — čo sú vlastne v Pérezovom prípade štandardné výkony? —, hrozí, že zostane celkom bez sedačky. Na jeho pozícii by ho mohol nahradiť Lawson a v juniorskom tíme vyplniť medzeru napríklad Franco Colapinto. Podľa talianskej motoršportovej tlače už Red Bull kontaktoval talentovaného Argentínčana, ktorý zrejme nebude protestovať, ak sa v nasledujúcej sezóne nebude musieť pozerať na Formulu 1 v televízii.

“Je to nezvyčajná situácia,” povedal Helmut Marko o Francovi Colapintovi pre Kleine Zeitung. “V žiadnom juniorskom šampionáte nevyčnieval. Samozrejme, bol dobrý, ale nebol výnimočný. Tu sa však rozbehol, aj keď ho hodili do hlbokej vody ako my Liama Lawsona.”

Slabšie výkony Franca Colapinta v juniorských sériách je možné vysvetliť aj tým, že nikdy nemal také dobré podmienky ako jeho súperi. Finančná situácia mu nedovolila absolvovať súkromné testy a nemal simulátor ani najnovšiu techniku. V akadémii Williamsu získal pevné zázemie, vďaka ktorému jeho rozvoj výrazne zrýchlil.

Športový poradca mal odpovedať aj na otázku, či by Colapinto nebol zaujímavou voľbou. “Jedna vec je jasná: Vo Formule 1 každý komunikuje s každým. V jeho prípade je však problémom to, že má dlhodobú zmluvu s Williamsom,” podotýka Marko a jasne odkazuje, že obyčajné hosťovanie z jeho pohľadu nemá význam. “Nie každý tím má o čosi také záujem. Nechcete inej stajni vychovávať pilota.”

Bude Williams ochotný za istých podmienok sa vzdať Franca Colapinta? Komentátor David Croft sa Jamesa Vowlesa odvážne opýtal, či by sa Colapinto mohol objaviť v tíme RB v budúcej sezóne. Predstavte si, reagoval takto: “Na to nemôžem odpovedať. Všetko zostane za rokovacím stolom.”

Súvisiace články

Diskusia