logo F1online.skF1online.sk

Frustrujúca kvalifikácia, rovnako ako každá iná, lamentuje Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 08:55

Lewis Hamilton zažil v podstate štandardnú sobotu. Na tímového kolegu opäť strácal a monopost si opäť robil, čo chcel. Vylepšenia nedokázali zmeniť nevyspytateľné správanie auta, ktoré si z jazdcov robí dobrý deň.

V minulých rokoch sme boli zvyknutí na to, že tímový kolega Lewisa Hamiltona vždy vyzvedal, kde naňho vlastne stráca. V Mexiku však sedemnásobný šampión dostával do vysielačky informácie, že on stráca, a to pokojne až v troch rôznych zákrutách.

To je na pomerne krátkom okruhu v Mexiku dosť a vzhľadom na Britove jazdecké kvality netypické. Lewisa Hamiltona to však neprekvapilo. “Celý čas strácam, preto som celý rok zlý v kvalifikáciách. Je to normálna vec, zvykol som si.”

“Bola to frustrujúca kvalifikácia, rovnako ako každá iná v tejto sezóne,” posťažoval sa pred novinármi. Čo sa stalo tentoraz? Vzhľadom na to, že výkonnostné výkyvy sú denným chlebom Mercedesu, tak vlastne ani nič zvláštne.

Hamilton opísal, ako vyzerala jeho sobota. “V treťom tréningu som mal celkom slušný pocit, akoby sme boli na správnej ceste, tak som sa rozhodol nespraviť žiadne zmeny. Len sme nasadili väčšie krídlo a hovoril som, že ostatné nechajme tak. Nevieme toho spraviť viac s nastaveniami, aby sme sa pohli ďalej. Výkonnosť je taká, aká je.”

Väčšie krídlo mu pomôže v pretekoch s degradáciou zadných pneumatík a aj keď spolu s ním dostal viac prítlaku aj na prednej náprave, opäť to nefungovalo. “V kvalifikácii som nemal žiadnu priľnavosť na zadnej náprave. Celé to bolo hore nohami. S autom sa dejú veľmi zvláštne veci, no som zvedavý na dáta, pretože som jazdil s novším autom, ktoré by malo byť rýchlejšie. Ja si však nemyslím, že bolo rýchlejšie,” posvietil si aj na vylepšenia Mercedesu, ktoré si azda pomenovanie “vylepšenia” ani nezaslúžia.

“Myslel som si, že v treťom tréningu sme spravili dobrý krok vpred, aspoň s vyvážením, no aj tak sme na ostatné autá pred nami strácali šesť desatín. Nasadili sme väčšie krídlo, aby sme mali viac prítlaku, a celé sa to spomalilo,” hodnotí.

Georgeovi Russellovi sa podarilo vylepšiť si internú kvalifikačnú bilanciu, ktorú vedie už v pomere 15:5. Tentoraz ho však netrápili rovnaké problémy ako druhú stranu garáže. “Jazdili sme na troch kolesách a svetlá výška skákala hore a dolu o pätnásť milimetrov. Keď sa to začne diať, v podstate sa to celkom poserie,” vysvetlil Hamilton s tým, že v Austine sa mu vraj prihodilo to isté.

“V nedeľu nazbierame množstvo dát. Nemyslím si, že by sme mohli zabojovať s chlapcami vpredu, sú príliš ďaleko. Uvidíme, ako to pôjde. Tentokrát chcem aspoň dokončiť preteky,” určil si zo svojho pohľadu adekvátny cieľ na nedeľu.

O zopakovaní minuloročnej jazdy zo šiesteho na druhé miesto ani nesníva. “Nie je šanca, že by sme s týmto autom zopakovali niečo podobné aj tento víkend. George sa možno cíti lepšie v staršom balíku, uvidíme. Do budúcna získame dobré informácie o tom, čo je najlepšie.”

Súvisiace články

Diskusia